Станислава Филипова: В България имаме дефицит на витамин D, който е важен за костите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:36 / 09.06.2023
437
Използването на SPF защитата целогодишно е изключително важно. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ козметикът Станислава Филипова. "Слънчевите лъчи, които проникват в кожата, са тези, които деструктивно влияят на нашите клетки. Ние нямаме сензитивност за тези лъчи, а те акумулират във времето и водят до появата на пигментни петна, поява на фини или не толкова фини бръчки, свличане на овала. Тези UV лъчи образуват много свободни радикали, а те от своя страна разрушават клетки. Това означава, че една нездрава клетка не може да функционира правилно. Най-мощният антиейдж протектор това е SPF защитата.“

Станислава Филипова посъветва всеки човек целогодишно в зависимост от сезона и фототипа (светъл/тъмен тип) на човека да използва от 15-30 до 50 фактор SPF защита.

"България се намира в един географски пояс, в който се наблюдава един спад на нивото на Витамин D, което е нормално за нашите географски ширини. Ние принципно имаме дефицит на Витамин D, а синтезът на Витамин D е много важен по отношение на костната ни структура и на други процеси в организма “, - каза още козметологът Станислава Филипова, и препоръча след определена възраст да се правят изследвания за нивата на Витамин D в организма и консултации с ендокринолог.

Солариумите не само не са здравословни, но са и опасни за живота, смята Станислава Филипова. "Това са около 28 слънца наведнъж в нашата кожа. Има как да стане равномерен, здравословен тен, но не по този начин,“ категорична е тя.

Когато един човек има предразположеност бенките му да се променят и появяват нови с годините, е добре да се отиде на дерматолог, както това е добре да има прегледи за превенция за рака на кожата. "Бенки, които променят релефа и формата си, трябва задължително да бъдат прегледани,“ заключи Станислава Филипова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуирани са всички служители и посетители на Община Кресна
Пожар гори в сградата на Община Кресна
Какво да правим по време на гръмотевична буря?
ГЕРБ-СДС проведе среща с аграрния и горски сектор в Пазарджик
Някои пенсии ще се вдигнат
След полицейска гонка: Закопчаха неправоспособен дрогиран шофьор,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).