Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стефан Янев: Президентът няма желание да прави партия
Автор: Екип Burgas24.bg 21:12 / 16.09.2021Коментари (0)1116
© БТА
Покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новия служебен кабинет. Това заяви ексклузивно в "Лице в лице" по bTV служебният премиер Стефан Янев в първия си работен ден след назначаването на новия кабинет от президента Румен Радев.

Той припомни, че е безпрецедентно един служебен кабинет да наследи друг такъв и въпреки че този проблем няма краткосрочно решение, ще се търсят механизми за защита на българския бизнес.

Янев коментира още, че не е чул от президента Румен Радев да има желание за създаване на партия и така отхвърли слуховете, че държавният глава стои зад новия проект на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Целите и задачите на новия служебен кабинет

Трима нови министри влизат в състава на служебния кабинет. Валери Белчев поема Министерството на финансите, Даниела Везиева ще е новият служебен министър на икономиката, Христо Алексиев поема транспортното ведомство.

"Изборът стана на база на техните биографии, качества и опит. Както и готовността им да продължат досегашната политика", обясни министър-председателят и допълни, че решенията за новия състав не са взети само от него и президента Радев:

"Едноличните решения не са добри решения, така че както президентът Радев има възможност да се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, така че решението е общо, но отговорността е на държавния глава, защото той подписва указа".

Янев посочи, че покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новата власт.

"Инфлацията очевидно излиза от очакваните прогнозни нива, обезпокоителни са и цените на електрическата енергия. Тези два фактора се дължат на един и същи феномен - цял свят е в период на възстановяване след кризата. Започва възстановяване на икономиката, което води до повишаване на цените", обясни премиерът.

По думите му този проблем няма краткосрочно решение. Той обясни, че е необходима нова стратегия в сектор "Енергетика" и служебният кабинет ще се опита да положи нейните основи.

Той уточни, че утре представители на Министерския съвет имат среща с големите енергопотребители, КЕВР, БНЕБ и ресорното министерство. Премиерът допълни, че ще се търсят механизми за защита на българския бизнес при разпределението на енергийните квоти.

Първият кабинет "Янев" - равносметката

Относно упреците на ГЕРБ към енергийния министър Андрей Живков, Янев коментира: "Никой не е перфектен. Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един тежък сектор, който не е реформиран последните 10 години, сектор с много тежко наследство и проблеми".

Премиерът допълни, че оценката за работата му е комплексна и тя не е само на база неговите качества и усилия, а и на проблемите, с които се справя. "Той не е свещена крава, в един момент може да бъде намерен и по-добър, въпросът не е в личностите, въпросът е в общата политика", обясни министър-председателят.

По повод рокадите в три ведомства и смяната на служебния министър на транспорта Георги Тодоров, Янев обясни, че оценката за работата на министрите се дава от президента Радев. Допълни, че той също е има думата за състава на служебния кабинет.

"По една или друга причина, те са имали възможност и желание да се разделят с тези постове - това желание е било удовлетворено", допълни премиерът.

Новият политически проект "Петков-Василев"

Янев отказа да коментира новия политически проект на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Упреците, че под прикритието на служебния кабинет е имало "партийно строителство", Янев ги отдаде на политическото говорене в навечерието на изборите.

"Аз от президента Радев не съм чул да има желание да прави партия, защото той много отдавна, още февруари заяви готовността си да бъде кандидат за президент на предстоящите избори през ноември. Пред него този въпрос не стои", каза Янев.

Служебният премиер коментира, че подкрепя всяка българска партия и би подкрепил проекта на Петков и Василев, след като по законен път се явяват на избори и стремят да водят парламентарен живот, спрямо Конституцията.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: