Тагарев: Няма да изпращаме наши военни в Украйна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:15 / 11.06.2023
1071
Поддържането на МиГ-вете ни струва десетки милиони. Има търг в момента и има две оферти за предоставяне на двигатели. Ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого. Други страни си дадоха старото въоръжение и получиха друго, или много сериозни компенсации. Ние пропуснахме тази възможност. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV. 

По думите му няма информация българските МиГ-ове да са търсени. "Полша и Словакия предоставиха техните самолети преди няколко месеца. Беше създадена тази авиационна коалиция от страни съюзници, които се обединиха около предоставянето на F-16. Украйна не проявява интерес към нашите МиГ-ове", допълни Тагарев.

Той подчерта, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и въоръжаването на армията.

Тагарев коментира и помощта за Украйна и решението на Народното събрание.

"Имаше случаи с решението от 9 декември, чиято първа точка е изпълнена. Тя казва какво точно да се даде. Седма точка е изпълнена до някаква степен, която говори за опресняване на боеприпаси. Не е изпълнена шеста точка, която казва да продължи да се оказването на военнотехническа помощ на Украйна в зависимост от заявените потребности и нашите възможности", добави военният министър.

Той подчерта, че страната ни има такава възможност. "Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, анализирайки изискванията на Украйна и на нашите възможности. Те са не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територията на страна съюзник. Не става дума за въпрос за изпращане на наши военни в Украйна", каза Тагарев.

"Това, което смятам да направя е да се запозная с наследството е като изтегля някои документи, които вече са вкарани в Народното събрание. Например инвестиционната програма по две причини – едната е, че трябва да се запозная много задълбочено с тази с включените в нея проекти, втората причина е, че изненадващо малко и двете приложения в тази програма бяха засекретени. Това са проектите, които Министерството на отбраната възнамерява да осъществи до 2032 г., а стойността им е за милиарди", заяви той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1290):
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
05.04.2024 Извънредно: Живко Коцев оттегля оставката си!
05.04.2024 Последен парламентарен контрол за министрите от кабинета "Денков"
Още новини от Национални новини:
24-годишният Окан загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
След второто бягство: Говори мъжът, който намери Сашко от Перник
Ето какъв е трафикът по границите ни
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).