Танев: Действията на МОН с матурите са били железни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:52 / 11.06.2015
1401
Няколкостотин квестори, които са учители предимно в малките населени места, са участвали в изнасянето на информация за матурите. Това обяви министърът на образованието Тодор Танев след правителственото заседание вчера.

Вариантът паднал се на матурата вероятно е разпространен от част от хората, които са имали достъп до него. Според министъра информацията е изнесена след 8,30 ч. Танев обясни още, че в регионалните инспекторати не са открити проблеми.

В данните си той се позова на проверка на МОН на база оценките, телефони и т.н. За да има наказания обаче, действията им трябвало да се докажат.

Според него това е най-проста практика, а не е схема.

"Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса схема ли е? От години е правено това от квесторите", обясни министърът.

Танев отново обяви, че според него действията на МОН с матурите са били железни, след като са "забелязани откъде идват пробойните на предни изпити."

При затягането на дисциплината тази година за разлика от предните, намаля успеваемостта", заяви Танев. По негови думи трябва да бъде направен много внимателен анализ заедно с народните представители от ресорната комисия и на есен да бъде предложено едно ново по формата си проверяване на зрелостниците.

"Имам предвид нов начин технологично на провеждане на матурите", заяви министърът. Той допълни, че една от идеите е те да бъдат по-кратки, но промените ще касаят и цялостната организация.

По случая с профила във Фейсбук на Пейо Яворов, министърът отново заяви, че от ведомството няма изтичане на темата по български език и литература и посочи, че вече е открит извършителят, като става дума за студент, който не го е правил за първа година.

Министърът информира още, че заедно с парламентарната комисия по образование се подготвя допълнение към Закона за предучилищното и училищното образование да има наказателен елемент не само за ученици, но и за родители, ако уронват престижа на учителите.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
24.08.2015 Пускат родители на матурите
12.08.2015 Прокуратурата: Продажбата на отговори на матурите не е престъпление
23.06.2015 Кметът на Несебър връчи дипломи на зрелостници
12.06.2015 Танев: Революционна промяна във формата на матурите няма да има
11.06.2015 Полицията няма данни за престъпление на квесторите на матурите
09.06.2015 Матурите тази година били пълни с псувни и обиди
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).