Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валентин Радев: Държавата ни губи битката с каналджийството 
©
Бившият вътреше министър Валентин Радев в интервю за дневния информационен блок на Радио "Фокус"

Ще си поговорим за проблемите на границата ни и засиления мигрантски поток през последните пет месеца в страната ни. Казвам добър ден на бившия вътрешен министър Валентин Радев. Г-н Радев, отново си говорим за ужасяващата картинка на границата ни. Как такава голяма група мигранти минават през границата ни и никой дори не забелязва, че този камион превозва мигранти? Визирам последната случка с камиона до село Локорско.  

Със съдействието очевидно – по невътрешна информация, на "Гранична полиция“. До тоя извод стигаме. Няма така такава голяма група хора, и то не само една – това е едната група, но имаше два дни след нея още хора, които също са преминали през границата. Видяхте – един бивш колега, някога е бил в "Гранична полиция“, се оказва организаторът, или поне един по веригата каналджии, който издирваме сега и в Гърция. Така че така стават нещата, предполагам.   

Добре, но къде е пробойната в системата ни?  

В лошото управление на системата, на МВР, на "Гранична полиция“. Не успяват колегите, и министър, и професионалното ръководство да се справят. Подменени са кадрите в "Гранична полиция“, незнайно по какви причини. Все още не могат да се наложат, да направят колектив. Въпреки че сутринта я слушах новата – тя е дама, шефка на "Гранична полиция“, главен комисар. Слушам я и тя като министъра, и единия, и другия, всеки в МВР. Скоро не съм чувал главния секретар. Лее се една приказка как се справят добре, как постигат резултати, никой не казва какви са грешките, къде те самите бъркат. А за всички ни е очевидно – не може да има 18 смъртни случая, млади хора си отиват. Преди това пет души – всеки месец граничари, хора, свързани с полицията, свързани с преследване на мигранти, загиват. Петима души – такова нещо не е било! Аз си направих усилието да проверя – от миналия век, 43 години назад. 2005-2010 г. е имало по четирима загинали полицаи по време на изпълнение на служебните им задължения, за цяла година. Ние тук само за четири-пет месеца – два пъти повече загинали полицаи. И заради това никой не казва нищо за себе си, не казва "Ами да, сбъркахме. Ще се поправим, ще направим това“. Сега чуваме – лее се една приказка от екраните, като дадат интервюта с ръководството на МВР. Това не ми харесва, това не е добре. Разбираме, че е служебно правителство, няма редовно – това е може би в основата на всички неща, причина. Но въпреки това, трябва да има малко самокритичност, трябва да се кажат истините и ние всички по веригата ,имам предвид, от които зависи това, да помогнат да се поправи тази система, да се управлява по-добре.  

Да, но това, че в момента имаме служебно правителство, не е оправдание за тези грешки.   

Не, не е оправдание, просто една от причините е това. Защото наистина, ако има редовно избрано правителство, има повече ред в системите – във всички, включително в МВР, включително в "Гранична полиция“. Има парламент, който ги наблюдава. Аз си представям, бил съм народен представител, министър – този министър в момента щяхме да го разкъсваме в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В началото на всеки месец има блицконтрол. Идва в парламента, в комисията, не в пленарната зала и там експерти, специалисти или поне близки до темата народни представители му задават всякакви въпроси и той трябва да отговаря, без да се подготвя, без да ми вади числа. Той не знае за какво ще го питаме и ние го разпитваме – който и да е министър, и той трябва да обясни всичко. Няма такова нещо. В случая над него е само президентът – говоря за колегата министър в момента, който е министър, който даже не прие оставката, знаете, на главния секретар.  

Да.  

Човекът си подаде оставката, все пак видя и той, че нещо не е наред и каза "Ами добре, поне аз ще съм виновният“. Президентът каза "Аз не наказвам хора, които работят“. Не го разбирам.  

Разбирам ви. Добре, искам да си поговорим за начина на преминаване на мигрантите през границата ни. Според вас имат ли каналджиите вътрешни хора в самата система, които да помагат?  

То не е необходимо даже да помагат, то е достатъчно да ги информират, да им дават информация. Ако това разбирате подпомагане – да. Но дори това да не е така, въпреки че е така – той самият министър го призна, в смисъл, човекът ги вижда тези работи, все пак има някаква информация, и той го каза – "Да, свързани хора има“, и това го каза още преди няколко месеца. Така че има такива хора. И аз като бях министър, даже като обикалях полицейските управления, срещах се с тях и им казвах: ей, в тая зала, дето сме седнали, моля ви се, вярвайте, вярвайте на мен, на професионалното ръководство. Знам, че някои от вас не ми вярват и сигурно са на ръба да прескочат от другата страна, ама не го правете. Като излезете отвънка, когато не сте в системата – да, но тук служите на държавата си и сте облечени с много власт. Ей така съм им говорил и се надявам, че голяма част от тях ни чуваха. Не съм наивник, разбира се, и знам, че някои, ако са престъпи ли веднъж, няма връщане назад, но дано са по-малко и аз лично, моето впечатление е, че наистина това са малко хора. Но и един, и двама да са, както беше със случаите преди това, със Семерджиев – спомняте си там и нашите слушатели знаят, имаше т.нар. чадър – това такава сянка хвърля върху всички останали, които доблестно буквално се хвърлят на амбразурата бих казал на границата. Защото там в момента битката е такава на границата и навътре, разбира се, коита гасят пожарите, те залагат живота си. И някак си е много обидно за тези, които го правят. Малка част от тях, единици, които вършат обратното, но тези единици помагат на трафика на хора, помагат на каналджийството, помагат до там, че да се стигне до смъртни случаи на такава група хора. 18 души наведнъж загиват в камион и влязохме в международната преса. Всички говорят за нас. Ние искаме "Шенген“, те отсреща ни казват - "Е да де, ама вижте какво става там, при вас“.  

Така е. Г-н Радев, нека да продължим разговора ни с наказанията за каналджийство. Какви са наказанията? Има ли осъдителни присъди и как по-точно се прилагат тези наказания? Очевидно, че не са качествени, очевидно е, че се стига до договорки с прокуратурата. Защо, какво се случва?  

Да, казвам ви направо: в Наказателния кодекс има глава за трафик на хора, глава за каналджийството, член 159 "а“, "б“, "в“ точки има. Там са казани нещата. Наказанията са до 15 години затвор, до 100 000 лева глоби. Според мен – високи наказания. Освен това, информацията, която имаме лично от окръжния прокурор на Пловдив – той обяви, че 2021 г. има 20 съдебни дела заведени за каналджийство, 2022 г. те са 53, общо над 70, 73 точно, и всички те са с осъдителни присъди. Това казва окръжният прокурор на Пловдив по повод на мигрантския натиск.   

Да.  

Така че ние вярваме на тези неща. Въпросът е, че заедно с това чухме и имаше пример вече с един от тези, които по случая "Локорско“ тази информация излезе, преди това  хванат е, пет месеца, има споразумение с прокуратурата, излежал е само пет, дават му още пет месеца наказание, затвор. Т.е. доколко правилно се прилага и доколко строго така да се изразя се прилага законът? Дали пък това не е някаква слабост? Това може би юристите и тези, които са експерти в материята трябва да кажат. И може би така ми се струва на мен поне – има някаква слабост там. И заради това министърът и екипът му казваха "Да, ние внесохме поправки, искахме по-високи наказания“. Не съм убеден, че по-високите наказания са панацеята, може би прилагането на закона, което отново зависи от политическата обстановка, отново зависи от синхрона между службите, което пък попада при главният прокурор. И той каза "Ами няма синхрон, водим война между институциите“. Това е възлово, усетил съм го на гърба си – няма ли синхрон между МВР, прокуратура, съда, той е накрая, разбира се, но и другите разузнавателни служби включително, разследващите органи на държавата, следствието, тогава нещата не вървят добре. Може би това трябва да бъде изправено, да бъде приложен малко по-строго или правилно и този съществуващ закон, въпреки че е много стар – Наказателният кодекс имам предвид, от 1968 г., с много  поправки, но все пак стар закон. Много неща се промениха. Миграция не е имало, в последните 11 години започна това.   



Да.
  

Преди това не е имало такива мигранти. Т.е. ще има промени, може би има нужда и от промяна, но не съм убеден – с това да завърша отговора на въпроса ви, – че това ще е панацея. Има наказания, явно се наказват хора, колко от това обаче върши превантивна работа е друг въпрос.  

Добре, а какви са наказанията в Европа за такова деяние?  

Чувам, че са много по-големи. Дори в съседна Гърция имаше информация, колеги изнесоха информация, двама българи са наказани 62 години затвор в Гърция за същото нещо, за каналджийство. Но на мен ми е много любопитно как ще бъдат наказани – и всички сигурно ще наблюдаваме, тези, които направиха това и сега помогнаха или направо участваха, каналджиите в случая в Локорско. 18 загинали. Да видим те пък как ще бъдат наказани. И хората, ние, обикновените граждани, това чакаме. Има сигнали, да видим някой да оповсти. Не казвам веднага, това в никой случай, разбира се. Може да се проточи във времето, защото трудно се доказва, особено пък каналджийството и да се стигне до по-високи върхове, но накрая да има осъдителна присъда и ние да знаем, че този, който си е позволил това и са отнети 18 човешки живота на млади хора – видяхте какви са, няма значение от къде са и че са афганистанци, трябва да бъдат строго наказани и това да бъде превантивно и да бъде пример, наказанието буквално да възпре другите, които посягат да извършат такава дейност срещу пари.   

Да. Последния път си говорихме с вас за съоръженията по границата ни и оборудването на граничарите. Констатирахте, че липсва оборудване. Няколко месеца по-късно има ли промяна?  

Доколкото разбрах, и тази сутрин пак – аз много внимателно слушах комисарката, която е шеф на "Гранична полиция“, и тя се оплаква, жената. Сигурно е така. И всички по веригата. Сега тук няма да кажа: абе това правителство в момента, служебното… И стига с тези служебни правителства най-накрая, това е мечтата ми, и не само мое вероятно желание, да има редовно правителство и да вземе нещата в ръцете си. Политиците за това са виновни, включително и моята политическа сила, ГЕРБ, не успяхме, въпреки че предлагахме правителство, да направим такова. Но това е едната част на въпроса. Какво има на границата? И тя казва "Ами аз го знам това“. И половината от тези 234 км, тази граница, където сме направили, българо-турската граница, това инженерно съоръжение или тази ограда, опростено казано, тя не е наситена така, както се очаква, с наблюдателни средства, със сензори. Това трябваше да се направи. Всяко правителство – и тук не виня никого, но всяко правителство трябва да полага усилия. За първи път, нека и това посоча, миналата година, 2022 г., парите, които се отделят от държавния бюджет, който нараства постоянно, въпреки това, се отделят за МВР, надмина 2 милиарда лева, за първи път. 2022 г. беше 1 млрд. 950 хил., сега стана 2 060 180, т.е. над 2 милиарда.  

Да.  

Т.е. има пари. Първият въпрос е това достатъчно ли са парите за МВР, и по-скоро каква част от тях в момента, където е най-усилена работа или там има нужда от пари може би, се насочват към "Гранична полиция“. Един път са дадени тези средства. И второто нещо – да бъдат поискани, което направиха. Трябва да ги поздравя тук, най-накрая вслушаха се, надявам се и в такива експерти като мен, които ги призоваваха, да поискаме, да настояваме да бъдат отпуснати пари. Засега първата част е изпълнена – поискахме пари от солидарността от Европейския съюз, както навремето през 2016-2017 г., за този период ни бяха 160 милиона евро точно за това, за укрепване на граничното съоръжение. Дано сега, както дойде канцлерът на Австрия у нас и каза – той пък каза едно огромно число, 2 милиарда евро да бъдат дадени на България. Това е много голямо число, то може би… не знам…  

Да, но Европа помага ли ни реално или е само на думи?  

Е, тогава ни помогнаха. 160 милиона евро ни дадоха и ние ги вложихме в границата. Почти толкова дадохме и ние, построихме я. 1 милион струва, 234 милиона е струвало само строителството на оградното съоръжение. 230 милиона – представете си, част от тях европейски, част наши. Но тук трябва да отбележа и другото – че това съоръжение, като всяка техническа система, има нужда от поддръжка. Не може – и това е грешно решение според мен – да бъде оставена поддръжката на МВР или на Министерството на отбраната, които ходят там и им помагат. Не може тези две системи, силови, които се занимават с други неща и други задачи имат по Конституция даже, те да се занимават с изграждане или поддържане на инженерно съоръжение, което е специализирана дейност на строителни фирми. По наше време, години назад да кажа, повече от три-четири, това беше дадено на областните управители – да наемат строителни фирми, специализирани организации, които да извършат тая дейност. Защо бягаме от това също за мен е неизвестно и според мен е грешка.   

Г-н Радев, напредваме във времето, задавам последен въпрос към вас. Губи ли държавата ни битката с каналджийството?  

Държавата я губи, но моята надежда е, че заедно с Европа, с нашите партньори от Европейския съюз и с нашите партньори оттатък границата, с турската държава ние ще се справим. От къде е увереността ми? Ами ние се справяхме. 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 г. – този период, четири-пет години, когато беше второто и третото правителство на Бойко Борисов, не защото бяхме ние, отново казвам, тогава беше нулев натискът, така се изразявахме. Много малък беше натискът, защото имаше много добра дипломация, лични разговори с Ердоган от нашия премиер и разбира се, помощ от Европейския съюз. Това е дипломация, средства и добро управление на тези процеси. Т.е. ние го можем. Защо да не го можем и сега? Поради политическата криза най-вече, може би така ако трябва да заключим нашия разговор. По-скоро да има редовно правителство.   

Благодаря много за този разговор.  

И аз ви благодаря.



Още по темата: общо новини по темата: 419
05.04.2024 »
01.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: