Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Владислав Панев, ДБ: В държавните енергийни компании се назначават хора без опит, застрашаващи сигурността
Автор: Екип Burgas24.bg 18:51 / 03.11.2022Коментари (0)524
©
Владислав Панев, депутат от ПГ на ДБ, коментира голямата авария на "Цанков камък" и проблемите в енергетиката за предаването "Това е България" по Радио Фокус.

"Цанков камък" е единият то проблемите. От 15 дни не работи този ВЕЦ. Отделно  шести блок на АЕЦ "Козлодуй", след като излезе от планов ремонт, няколко часа след пускането си в експлоатация, трябваше да бъде спрян отново. Така че очевидно в държавната енергетика има сериозни проблеми, които не се отнасят само до цените на електроенергията и до енергийната независимост на България, а въобще до работата на държавните енергийни компании и централи.", каза Панев.

Той коментира мълчанието на служебния министър на енергетиката по темата:

"Министърът мълчи най-вероятно от гузна съвест. Основният Въпрос в енергетиката е какви хора се назначават по бордовете на държавните енергийни компании. Доколкото говоря със специалисти от бранша, там липсата на опит в момента е в размери, които застрашават  сигурността на държавата".

Промените в АЕЦ "Козлодуй" са направени от служебното правителство например, но проблемите започват още в началото на годината с ПАВЕЦ "Чаира" - най-голямата "батерия"  в България, която всъщност не действа, а тя е изключително важна за енергийния преход и за постигане на по-ниски цени на електроенергията, доколкото ще позволи присъединяването към системата на много нови чисти мощности, които произвеждат ток на много ниска себестойност ,става ясно от думите на Панев.

"Тесните места" са две - едното е съхранението на енергия, където ПАВЕЦ "Чаира"  с прословутите "батерии" играе сериозна роля, а другото е модернизацията на електропреносната мрежа, която да позволи присъединяването на много повече мощности", каза още Владислав Панев.

Заявките за нови фотоволтаици в министерството на енергетиката са вече за  над 30 000 мегавата, а в момента не може да се присъединят дори 20% от тях, тъй като системата няма да издържи, става ясно от думите му. 

"Не се инвестира дългосрочно, използват се приходите за компенсации на предприятията и домакинствата, което не е лошо, но трябва да има някаква рамка и някаква стратегия, да има дългосрочен план за инвестиции, не просто да излезем сега от тази криза, а да излезем от кризата по-конкурентни - с по-ниски цени на електроенергията и по-динамична икономика", допълни Панев.

По отношение на темата за излизането на свободния пазар на обикновените потребители на електроенергия и неяснотата колко на брой ще са тарифите, по които хората ще плащат, Панев каза: "Служебното правителство само си измисля кризите, а след това се бие в гърдите, че ги е решило. Това, което решихме за битовите потребители, е да останат на регулирания пазар до края на  2025 година, като трябва да насърчим инвестициите и иновациите в енергийна ефективност и да приемем две тарифи - по-високата за ограничен брой потребители, които използват субсидираната електроенергия например да копаят биткойни или да си отопляват сауната и джакузито".











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: