Връщат БДС, въвеждат агенция за контрол на храните?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
14:54 / 16.04.2010
1972
Агенция за контрол на храните ще заработи до края на тази година, увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Идеята вече е обсъдена с премиера Бойко Борисов и в момента сме на етап осигуряване на финансирането. Една от възможностите е да бъде изтеглен заем от световната банка, уточни Найденов. Създаването на агенцията ще даде допълнителни гаранции не само по отношение на сигурността, но и на качеството на крайния продукт, увери министърът. Той обясни, че проследяемостта „от обора до масата" ще се извършва само от една структура. В момента има дублиране и разминаване на отговорности, категоричен бе Найденов.

Искаме да върнем българския държавен стандарт (БДС) на основните хранителни продукти, произведени у нас, информира министъра. Потребителите в момента се подвеждат, защото като страна от ЕС имаме голям внос и разнообразие. Към момента, има само технически спецификации, които малко или много се различават от БДС. Като примери министърът посочи продуктите бяло саламурено сирене и българско кисело мляко. Връщането на БДС е съвместна инициатива на министерството на земеделието и асоциацията на преработвателите в България. Работна група, представена от министерството на здравеопазването, икономиката и земеделието подготвят документите, които ще бъдат внесени на някои от следващите заседания на министерски съвет.

В заключение Мирослав Найденов заяви, че решението да бъде върнато ДДС-то на общините, работещи по проекти по програмата за развитие на селските райони ще бъде прието на следващото заседание на министерски съвет. За тази година по програмата са подписани договори за 400 млн. лева. Общата стойност на средствата, които ще ни бъдат изплатени до 2015 година възлиза на около 1 млрд. лева.

Източник: Дарик

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Прогноза: Още по-високи цени на златото и среброто през следващит...
Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забр...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Радев: Средата в туризма е силно конкурентна и затова държавата с...
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).