Жената, оцеляла 30 часа в Рила на -20° била ясновидка, искала да спи под звездите в иглу

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:19 / 21.01.2021
1193
42-годишната жена от Кюстендил оцеля, след като прекара повече от 30 часа при минус 20 градуса на 2300 метра надморска височина в Рила. Намерена е от планинските спасители с клин и обикновени боти, без никаква екипировка за тежките зимни условия. Бързо е транспортирана за лечение "Пирогов" и приета с тежка форма на измръзване.

Как се оцелява при минусови температури високо в планината? Въпросът ми е към Станислава Христова, която е с планинските спасители успели да намерят жената и да спасят живота й.

"Жената не беше в добро състояние, единственото - приповдигнато настроение беше, осъзнаваше какво се е случило, но от кръста надолу - краката й бяха много зле, почти неподвижни. Беше лежало на открито на един камък на снега около 20 часа", каза един от планинските спасители, успели да намерят жената и да спасят живота й.

По думите не спасителите жената не е потърсила помощ, защото не е искала. Тя не се е обадила на своите близки и приятели къде е отивала и какво ще прави, не е и звъннала по телефона за помощ.

"Само това, че успяха колегите да намерят телефонния номер, да се свършат с нея и я спаси, макар че първоначално тя ни заблуди, мисли, че се намира на старата хижа, намерихме я под стената на Харамията. По едно време, докато я викахме, се обади, чухме я от къде вика. Трудно се придвижихме до нея, самото транспортиране също беше тежко", каза планински спасител пред БНТ.

Божидар Джокин, който също участва в спасителната акция, каза: За нас също е чудо как е оцеляла с екипировката, която беше на нея. Тя беше с дрехи тип градски. Единственото, което я е спасило е, че не е заспала, явно нещо я държало будна, може би вярата й.

"Оцеляла е само защото не е заспала през цялата нощ. Казала е на служителите на лифта, че ще спи под звездите в иглу. Чудно е, че е стигнала до такава височина с тези обувки и дрехи. Нямаше дори ръкавици и шапка. Заради студа не можеше да си движи краката от кръста надолу", разказаха още спасителите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).