Амбиции: Съчетават откриването на новата автогара и модернизираната жп гара

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:30 / 13.03.2015
2848
За модернизацията на жп гарата в Бургас и за пълната промяна на гаровите комплекси в други градове на страната говори ръководителят на отдел "Изпълнение на малки проекти" към Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Ивайло Дженев.

- Инж. Дженев, от началото на следващата година Бургас ще се радва на изцяло обновена жп гара. Какви дейности ще бъдат извършени, за да видим сегашната гара, на която се намираме, в един по-добър вид?

- Гара Бургас е една от основните сгради в града. Тя сама по себе си представлява историческа и културна ценност. В тази връзка рехабилитацията на гаровия комплекс ще бъде изключително трудна. Трябва да я укрепим в конструктивно отношение и да направим сградата енергийно ефективна, но в същото време да запазим и нейния първоначален облик. Рехабилитацията ще започне с укрепване на конструкцията, след което в архитектурно отношение ще се създадат нови помещения за отдаване под наем. Това ни кара да мислим, че ще се получи интересен търговски кът в гарата. Не на последно място сме се погрижили и за хората в неравностойно положение, за майките с деца.

- Кога бургазлии ще могат да се радват на новата си гара?

- Крайният срок за ремонта на гаровия комплекс е февруари 2016-та година. Заедно със строителите обаче сме амбицирани още в рамките на настоящата година да завършим гарата и нейното откриване да се съчетае с това на новата автогара.

- Модернизацията на гарата в Бургас е само част от един голям проект за рехабилитация на гарите в Пазарджик и в София. На какъв етап са ремонтите и на тези два гарови комплекса?

- Вече успяхме да завършим ремонта на гара Пазарджик и тя сега се ползва от гражданите. Що се отнася до гарата в столицата, амбицията ни е отново да я завършим до септември, октомври тази година. Работата на този голям обект като гарата в София върви относително добре. Трябва да е ясно, че модернизацията на софийската гара е изключително сложна от гледна точка на конструктивното укрепване, санирането на сградата. Важна подробност е фактът, че там работят между 400 и 500 души всеки ден.

- И след като Пазарджик вече има ремонтирана гара, какви са реакциите на хората за този нов облик?

- Естествено всичко ново се приема добре. Учудващо е, че скоро при проверка на гарата в Пазарджик, видях, че все още всичко е чисто, всичко работи и хората са доволни.

- Освен за сроковете на изпълнение на ремонтите на гаровите комплекси, имате ли амбиция за рехабилитация на други гари у нас?

- Разбира се. През новия програмен период за периода 2014-2020 година имаме желанието да ремонтираме още около шест гари. Това са гарите в градовете Карнобат, Стара Загора, Нова Загора, Чирпан, Ямбол. Ще разгледаме и изчисленията за това къде е най-добре да се инвестират европейските средства.

- На кого да благодарим за тези нови и красиви гари?

На Европейския съюз и на добрата атмосфера, която създава правителството, за да може да изпълняваме нашите ангажименти като строители.

Източник: News.bg


Виж коментарите (1)

Още по темата (18):
02.02.2017 Обновената жп гара в Бургас стана "Сграда на годината"! Гарата е конструктивно усилена
29.01.2016 Бойко Борисов идва на оглед на ремонтираната жп гара в Бургас
15.10.2015 Ремонтът на жп гарата готов на 60%, пробват да завършат обекта
предсрочно
13.10.2015 Усилена работа кипи в района на жп гарата
16.04.2015 Констатираха сериозни закъснения по ремонта на бургаската жп гара
11.03.2015 Започна ремонтът на жп гарата, до декември вече ще е с нов облик
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи не очакваха да открият това в колата на напушен бургазлия...
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).