Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Анонимни еколози се оплакват от Spirit of Burgas
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 21.08.2009Коментари (0)1329
©
"Мръсната" Морска градина след фестивала
Анонимни еколози отново изпратиха до медиите протестно становище около музикалния фестивал "Spirit of Burgas", налял милиони в бюджета на Бургас само за три дни. Според екоорганизацията "Чиста природа", за която не може да се намери никаква информация в интернет, по Морската градина са нанесени сериозни екологични щети, които са по-значими от очакваното. В писмото си еколозите съобщават и за потъпкани зелени площи, въпреки че цялата качествена растителност оцеля напълно, като например растенията пред Салса сцената, които лично кметът Димитър Николов инспектира.

Феновете обвиняват и организаторите, че са привлекли голямо количество любители на твърдата дрога, заявявайки че на "по-закътаните местенца" в Морската градина може да се забележат и спринцовки. Накрая еколозите заявяват и, че единствени печеливши от фестивала се оказали само собствениците на заведения, които са направили невиждан оборот. Ето и цялото писмо:

Екологичните щети, нанесените върху Централната морска градина в Бургас и прилежащата й плажна ивица от участниците в "Spirit of Burgas" ще се окажат по-значими от очакваното, алармират бургаски еколози. След приключване на първия фестивален ден, централната част на крайморския град осъмна залята от боклуци, силно "ароматизирани на амоняк" улици и изпотъпкани зелени площи. Очакванията на еколозите за щетите, нанесени от феновете напълно се потвърдиха, като предвижданията за грохотния и непрекъснат шум от седемте, специално построени за мероприятието сцени, бяха повече от точни.

Въпреки щедрите обещания на организаторите на музикалното мероприятие и пръснатите по спешност групи от хигиенисти, Морската градина и Централната градска част бяха минирани от отпадъци, останали от тълпите чуждестранни и български фенове, окупирали Бургас часове преди "Spirit of Burgas". И това е логично, като се вземе в предвид, че феновете заеха зелените площи на уникалната Морска градина още в ранния следобед на петъчния ден и необезпокоявано консумираха алкохол и енергийни напитки, разхвърляйки празните им опаковки безконтролно около себе си. Не липсваха и любители на твърдата дрога, чиито употребявани спринцовки, спокойно могат да се видят в по-закътаните местенца на Морската градина. След повишаване на градуса на настроението феновете на"Spirit of Burgas" опънаха нервите на водачите, преминаващи по улиците "Булаир" и "Димитър Димов", стрелкайки се между колите и пресичайки без спазване на правилата за движение. Движението по близкостоящите до Морската градина улици от късните следобедни часове бе почти блокирано, като виновни за задръстването се оказаха множеството водачи от други градове, които неориентирано се опитваха да се доберат до "Spirit of Burgas". Липсата на паркоместа, ясни указания за трите входа на фестивала и най-вече неправилното му ситуиране в централната част на Морската градина изнервиха голяма част от иначе толерантните бургазлии. Дори и компенсациите от Община Бургас, под формата на платени чадъри за плажуване и безплатни покани за музикалното мероприятие, не можаха да намалят стреса от непрекъснатия шум, движение и поразии, нанесени в първия ден от провеждането на "Spirit of Burgas".

Единствено щастливи от провеждането на тридневния фестивал се оказаха търговците и собствениците на заведения и всевъзможни капанчета около "Spirit"-а, чийто оборот надхвърли очакванията. Злощасти обаче са останалите бургазлии, които въпреки прокламираните в Наредба №1 на Община Бургас изисквания за спазване на нощната тишина обществения ред, бяха подложени на звуков и аромо-терор. Идеята за провеждането на младежки фестивал от подобен род е прекрасна, считат бургаските еколози, неподходящо е единствено мястото, ситуирано в Централната градска част и уникалната Морска градина. Обещаната подписка за преместване на фестивала вече е факт и в най-скоро време същата ще бъде популяризирана и в Интернет, обещаха еколозите.




Още по темата: общо новини по темата: 45
17.12.2009 »
10.12.2009 »
08.10.2009 »
01.09.2009 »
17.08.2009 »
17.08.2009 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: