До 8 месеца реконструкцията на автогара "Юг" ще бъде напълно завършена

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
14:52 / 03.11.2014
4969
До 8 месеца реконструкцията на автогара "Юг" ще бъде напълно завършена. Това обещаха днес кметът Димитър Николов, зам.кметът Красимир Стойчев и изпълнителният директор на фирма "Трейс Груп Холд" - Боян Делчев, след като направиха първата копка за реконструкцията на автогара "Юг", предаде репортер на Burgas24.bg.

С това бе даден стартът за работа по обект "Преустройство и реконструкция на терминал "Автогара Юг" и прилежаща територия, включително реконструкция на довеждащи и отвеждащи улични платна, светофарни уредби и съпътстваща техническа инфраструктура" по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас"

"Точно след 8 месец ще имаме една нова, модерна автогара, каквато подобава на европейски град и от която няма се срамуваме. Пожелавам на строителите успех и всичко да бъде готово в срок", обеща кметът Николов. Строителството няма да промени разписанията в автогара Юг или да затрудни движението на автобусите, каза още той.

Неговият заместник Красимир Стойчев допълни, че това е един интермодален терминал и след реконструкцията автогарата ще бъде свързващо звено между двете гари - Морска и ЖП-гара Бургас.
Боян Делчев благодари за доверието и обеща срокът - 8 месеца да бъде спазен, така че новият летен сезон за започне с напълно реконструирана нова автогара.

На откриването присъстваха и председателят на Общинския съвет Константин Луков, от чиито ръце полетя бутилката с шампанско по традиция, народните представители от ГЕРБ - Ивелина Василева, Диана Йорданова, Иван Вълков и Димитър Бойчев.

Преустройството и реконструкцията на терминал "Автогара Юг" и прилежащата територия са основен елемент от въвеждането на Бърза автобусна линия (BRT) и цялостна оптимизация на транспортната схема на град Бургас. Реконструкцията на "Автогара Юг" включва изграждане на нова сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, благоустрояване на околното пространство и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. След проведена процедура за възлагане на обществена поръчка е избран изпълнител за реализиране на договора за строителство - "Трейс Груп Холд" АД. 

Проект "Интегриран градски транспорт на Бургас" е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Реализацията на проекта има за цел модернизация на всички аспекти на обществения градски транспорт: обновяване на автобусния парк, въвеждане на Бърза автобусна линия, реконструкция и модернизация на вторична транспортна инфраструктура, създаване на условия за алтернативно придвижване в градска среда, оптимизация на съществуващата схема на обществения транспорт, въвеждане на интелигентни системи за управление на транспорта. Успешното изпълнение на проекта ще доведе до създаване условия за подобрена мобилност за хората, намаляване на задръстванията и емисиите на вредни газове, подобряване безопасността на градския транспорт.

Виж коментарите (5)

Още по темата (11):
19.01.2016 Автогара "Юг" вече с безплатен WiFi и модерни киоск машини
28.12.2015 Бижуто автогара "Юг" официално отваря врати
06.12.2015 Посрещнаха първия градски автобус на Автогара "Юг"
24.11.2015 Автогара "Юг" е пред завършване
20.11.2015 Автогара "Юг" ще се стопанисва от две общински предприятия
05.10.2015 Поставят настилката около автогара "Юг"
Още новини от Новини от Бургас:
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас
Бургазлия остана без кола, причината – шофирал е дрогиран


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).