Искат да правят казармите в "Изгрев" административен център на общината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:18 / 16.04.2010
2735
Безвъзмездно предоставяне в собственост на общината на терена на войскови район, известен като казармите в "Изгрев", където да се оформи вторичен административен център, ще бъде поискано от Министерски съвет. Районът се намира в северната част на "Изгрев и е с площ 94 860 кв. метра. През 70-те години е бил територия в края на града, но днес представлява интензивно населен градски жилищен район. Особено след присъединяването на кварталите Банево и Ветрен към границите на града мястото се урбанизира с още по-бързи темпове.

В докладната, внесена от зам.-кмета по финанси и бюджет Красимир Стойчев, се припомня още, че през 1991 година със заповед на тогавашния председател на ИК на ОНС - Бургас е одобрен Подробен устройствен план на районен център - ж. к. "Изгрев", където казарменият район е част от предмета на разработката. Един от мотивите за тогавашното възлагане и изготвяне на плана е неуместното позициониране на войсковия район в жилищната част на града и необходимостта този район да се приобщи към цялостното градоустройствено решение. С тогава приетия ПУП е предвидено изграждането на районен център, включващ жилищни блокове и обекти за административно обслужване. Невъзможността да се реализират досега предвижданията на плана, както и застрояването на реституираните имоти в комплекса, са довели до уплътняване на жилищната територия и значително завишаване броя на населението. Затова и е нараснала необходимостта от изграждането на обекти за административно и обществено обслужване на населението, а не от жилищни блокове.

На територията на града няма друг терен с необходимата площ, осигуряващ бърза, лесна и достъпна комуникация. И затова предложението на докладната е на мястото на казармите да бъде изграден вторичен административнообслужващ градски център и обекти за обществено обслужване в северната част на Бургас. За реализирането му е необходимо общината да придобие правото на собственост върху земята, върху която е изграден войсковия район. Затова се налага общинските съветници да възложат на кмета Димитър Николов да отправи искане до МС чрез областния управител за предоставяне на собствеността и изграждането на вторичен градски център.

Източник: в. "Бургас днес и утре"


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Бургас:
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско
Най-много изборни нарушения има в Бургаско
Ето какво можете да видите в бургаската Нощ на музеите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).