Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изработват транспортен стратегически план на Бургас по европейски проект
Автор: Екип Burgas24.bg 16:37 / 20.01.2012Коментари (5)2022
©
Транспортен стратегически план на Бургас ще бъде изработен по европейски проект. Това стана ясно на Мобилен форум "Нова посока за развитие на обществения транспорт" по проект "Привлекателен градски обществен транспорт за достъпни градове", финансиран по оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа" 2007-2013.

Във форума взеха участие зам.-кметът по евроинтеграция и екология Атанаска Николова, зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, директорът на дирекция "Евроинтеграция" , директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" Ивелина Стратева, представители на общинския превозвач, маршрутния превоз, таксиметрови компании, КАТ и общински съветници. Това бе първата среща по проекта ATTAC "Привлекателен градски обществен транспорт за достъпни градове".

Проектът се изпълнява съвместно с община Бургас и още осем партньора от седем европейски страни, посочи на срещата Атанаска Николова. "С тази първа среща ние искаме да създадем един неформален координационен комитет, консултативен съвет и съвместно да работим по изпълнението на целите и задачите на проекта", допълни Николова.

Ръководителят на проекта от страна на община Бургас е Руска Бояджиева. "Това е единият от двата проекта, които в момента община Бургас изпълнява, финансирани по хоризонталната програма "Югоизточна Европа" 2007-2013. Тъй като това е международен проект община Бургас си партнира по него с още седем други, от които три са нови членки. В общ план подобни проекти допринасят най-вече за обмяната на опит и на добри практики между държавите-членки, но в самата конкретика истинската полза за община Бургас за проекта ще бъде това, че ще бъде едно надграждане на проекта за интегриран градски транспорт на Бургас, който се фокусира предимно върху обществения транспорт и изграждането на велосипедни мрежи, докато в рамките на проекта ATTAC ние ще се опитаме да поставим темата за мобилността въобще в градски условия, т.е. ще говорим не само за обществен транспорт и алтернативни начини на предвижване, а въобще за управление на предвижването в градските условия и за осигуряване на максимална достъпност до всички части на града, а и не само, тъй като това върху което се съсредоточава проектът са т.н. гъвкави транспортни решения или гъвкави решения за мобилност, в които ще се опитаме да обърнем внимание и върху проблемите, свързани с предвижването на хората от съставните селища и по-отдалечените квартали тези т.н. по-рядко населени територии", обясни Руска Бояджиева.

"Особен фокус на проекта ще бъде и достъпността на градската среда и на транспорта въобще, свързан с хората с увреждания, една по-специална група, коят
©
о се нуждае от особена грижа по отношение на мобилността. В конкретни измерения основният принос на този проект за община Бургас е, че той ще завърши с един стратегически план за градска мобилност и за развитие на транспорта и на мобилността в града. Това е един документ, който на този етап липсва в община Бургас, но е особено необходим и от гледна точка на това, че ние в момента сме в период на завършване на първия програмен период, в който се финансираме с европейски средства и от 2014 година на практика ще влезем в едни нови условия на финансиране, където трябва да влезем с изяснени приоритети. Всички управляващи органи и ЕК вървят в посока извеждане на транспорта и мобилността като един от основните посоки, в които ще тече финансирането", посочи още Бояджиева.

"За община Бургас, освен стратегически документ, реалната полза от този проект ще бъде, че ние ще се опитаме да изясним и мерките и приоритетите на общината за развитие на мобилността", посочи тя. Бюджетът на проекта е 140 000 евро за община Бургас като неговата продължителност е на практика три години. "Подписването на договора се случи в началото на 2011 година и проектът приключва в края на 2013 година. В рамките на проекта се предвижда разработването на транспортен стратегически план да стане със сериозно и широко участие на всички заинтересовани страни", каза още Бояджиева.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 34
20.01.2012 »
28.11.2011 »
11.11.2011 »
16.09.2011 »
26.11.2010 »
26.11.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.01.2012 г.
0
 
 
А обсъдихали ,че билетите са от най-скъпите в България
Aнонимен
на 20.01.2012 г.
0
 
 
трябва да се махнат някои от къщите от квартал Победа за да има жп. линия до там
Aнонимен
на 20.01.2012 г.
0
 
 
Това е много добър и интересен въпрос...
Aнонимен
на 20.01.2012 г.
0
 
 
ще имали жп. линия от центъра на града до кв. Меден Рудник?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: