Кметът: Стабилни сме, Бургас фалит не го грози

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
09:59 / 14.12.2011
3012
Защо Бургас вече има два празника - 6 и 7 декември? Ще продължава ли градът да е отличник дори в кризата? За какво ще харчат край морето през 2012 г.? И как ще примамят инвеститори в уникалния си индустриален парк? Кметът на Бургас отговаря.

 

- Г-н Николов, на "червено" или на "зелено" ще свърши Бургас годината?

- Правим всичко възможно и тази финансова година да приключим без неразплатени задължения към всички наши контрагенти - фирми, социални звена... Защото знаем, че с тези пари стотици хора, които са изпълнявали общински проекти през 2011-та, трябва да посрещнат празниците и да си нахранят семействата. И за нас кризата е сериозна, но със строга финансова дисциплина, със съкращения на разходи, а напоследък и на персонал, ще се справим.

- Ще останат ли неразплатени задължения?

- Не. Успехите, които сме постигнали, ни задължават да бъдем пример за другите общини и публични институции.

- Много общини в момента са пред фалит, вас такава опасност не ви грози, нали?

- За Бургас такъв въпрос не стои на дневен ред. Стабилни сме.

- Какви са най-важните пера в бюджет 2012?

- Няма промяна в сравнение с миналогодишните приоритети - социални дейности, здравеопазване, подобряване на инфраструктурата, екология, оперативни програми и европроекти. По-голямата част от следващата ни капиталова програма основно ще бъде запълнена със средства по европроектите. В момента готвим основната рамка, но по отношение на малките детайли думата ще имат и моите съграждани. Наближава времето за обществено обсъждане на новия бюджет. То се провежда във всяко съставно селище поотделно и там хората си казват от какво имат спешна нужда, а ние търсим начин да изпълним техните искания.

- Какво ще се промени в Бургас с бъдещия индустриален парк?

- Ключовата дума е "условия". Тук просто липсваха подходящи условия за инвестиране. А сега - община и държава - съвместно ще предоставим условия, и то - преференциални, което поставя Бургас на едни гърди напред пред останалите градове. Новата индустриална зона ще обособим и обзаведем така, че инвеститорът трябва само да си монтира мощностите и да заработи. Няма да ходи от врата на врата, няма да се занимава с бюрократщина. Ще получи административно обслужване на най-високо ниво. Използвам повода да благодаря на вестник "Стандарт" за изключително полезната и конструктивна конференция за популяризиране на индустриалната ни зона пред бъдещи инвеститори и смятам, че тя ще има реален резултат.

- Защо този проект срещна отпор в миналия общински съвет и два пъти бе отхвърлен?

- Аз и досега се чудя защо. Никакви разумни доводи не чух. Единственото ми обяснение е това, че в изборната година опозицията в Бургас имаше нужда да се легитимира като такава и да ме атакува за нещо. Те си избраха няколко големи проекта. За съжаление един от тях беше този за индустриалната зона, а точно върху него не трябваше да се упражняват в политическо говорене, защото проектът вече можеше да е доста напреднал, вместо да го стартираме сега.

- Докъде стигнаха преговорите с инвеститорите от Пакистан, които обещаха 19 000 работни места?

- Да, има такъв интерес, но все още не мога да ви дам конкретика. Проведохме предварителни разговори и обяснихме какво можем да предложим като зони за инвестиция. Тепърва ще се обсъждат детайли.

- Вярвате ли, че проектът "Бургас-Александруполис" наистина е вече минало?

- Да. Вярвам в това безрезервно. Там точката е сложена и не съм чул нито един бургазлия да е недоволен от това решение на правителството. Напротив, в града тази новина наистина се прие като празнична и тази година отбелязвахме Никулден два дни - на 6 и на 7 декември, когато бе обявено решението на Министерски съвет.

- Според вас има ли шанс петролопроводът да се случи по друг начин?

- Не искам такова съоръжение да минава през Бургас. Искам регионът ни да се развива като туристическа дестинация.

- Какво планирате за опазването на културно-историческото наследство на Бургас?

- Първо, много се радвам, че в тази посока срещнахме съдействието на бургазлии. Като пример ще дам това, че след наша намеса и проведени доста разговори с частни собственици, много стари къщи по главната улица и в центъра бяха реставрирани. Обяснихме на хората, че след като общината ремонтира цялостно главната улица, е редно и собствениците да си стегнат сградите.

През 2012 г. предстои да изпълняваме проект за реставрация на остров Света Анастасия и Мостика. Когато това стане, ще се оформи един великолепен туристически маршрут - главната улица с освежените стари къщи, "Богориди" с музеите, обновената Морска градина, възстановеното Морско казино, ремонтираният Мостик и оттам - с корабче до реставрирания остров.

Ще продължим и с археологическите разкопки на Аква Калиде - на Минералните бани. Там ще получим помощ и от държавата.

- Какви са приоритетите на общината през следващата година?

- Най-важни са оперативните програми. В тази криза най-много свежи пари могат да дойдат оттам. Имаме да изпълняваме много водни проекти - канализации и пречистващи съоръжения в града и в кварталите. Започва и изпълнението на най-големия ни проект - "Интегриран градски транспорт", със закупуването на нови автобуси, изграждане на две нови автогари. Стартът за изграждане на първи обход на Бургас също е важен приоритет за догодина. Защото след достигането на автомагистрала "Тракия" до Бургас автомобилният трафик ще влезе директно в града, ако не сме готови с обходен път. А това ще повлияе както на инфраструктурата ни, така и на качеството на въздуха. Затова - с новия обходен път ще решим този проблем и в същото време ще се възползваме максимално от завършването на автомагистрала "Тракия", защото със сигурност тя ще е аргумент в плюс за бъдещите инвеститори, включително - и за бъдещата индустриална зона.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)

Още по темата (36):
21.05.2012 Икономисти от БАН: Не сме изправени пред опасността от голям бюджетен
дефицит
30.03.2012 Община Бургас преведе първия транш от спортните субсидии
22.02.2012 153 091 378 лева бюджет за 2012 г. на общината, но го актуализират с
времето
21.02.2012 Съветниците дебатират проектобюджета на общината за 2012-а, има и недоволни
21.02.2012 Приеха годишния отчет за изпълнение на бюджета за приходите и разходите на общината
21.02.2012 Днес гласуват Бюджет 2012 на община Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).