От УМБАЛ "Дева Мария" обясниха защо са взели пари за прегледа на малката Димана

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
17:20 / 19.07.2017
11723
Ръководството на УМБАЛ "Дева Мария" излезе със становище относно случая, за който писахме по-рано днес.

Burgas24.bg публикува текста без редакторска намеса.

Във връзка с придобилия известност случай с оказана медицинска помощ срещу заплащане на лице под 18 години, си позволяваме да публикуваме нашето становище.

Димана Павлова Стефанова се обръща към УМБАЛ "Дева Мария" ЕООД за медицинска помощ и консултация от лекар-ортопед на 26.06.2017г. около 19.45 часа. Поводът е болка в дясна предмишница, причинена от травма. Пациентката не е докарана от екип на Спешна медицинска помощ, пристига в болницата на собствен ход, придружена от законния си представител- бащата г-н Павел Стефанов. На регистратура г-н Стефанов заявява, че иска преглед от ортопед за дъщеря си и такъв е осигурен. Предварително е информиран, че в случай, че пациентката не бъде хоспитализирана, прегледът се заплаща. Г-н Стефанов се съгласява и приемът е извършен.

Състоянието на Димана Стефанова е установено от лекар, специалист по ортопедия и е назначена рентгенова диагностика. От рентгеновата снимка е установена фрактура на дясна предмишница. Извършена е гипсова имобилизация. Пациентката не е хоспитализирана,поради липса на необходимост от извършване на оперативна процедура.

Уважаеми дами и господа,

Единственият начин лечението на Димана Стефанова да не бъде заплатено от нейните родители, е да се фалшифицира дейността и тя да бъде платена от НЗОК или да бъде за сметка на лечебното заведение. Не намираме за правилен нито един от двата варианта. Това е дилемата на здравните заведения, поставени между чука и наковалнята- от една страна пациентът очаква всичко да му е безплатно, от друга страна Здравната каса има регламент, по който ние се водим. Получават се такива дефекти, в които само и единствено лечебните заведения са виновни.

В доклада на Световната банка за българското здравопазване официално е написано, че доплащането от пациентите за медицински услуги е достигнало 47 % от общите разходи. Несъвършенствата на българската здравна система са налице и всички страдаме от тях. Случаят с Димана е само един от хилядите, които всеки ден се случват в България.

Умоляваме компетентните органи да намерят решение на тези несъвършенства, които рефлектират върху пациенти, лекари, болници и всички участници в здравния процес.


Виж коментарите (2)

Още по темата (2):
24.08.2017 Помните ли случая с гипсираната за 125 лв. детска ръчичка? За сметката се оказа виновен само помогналият лекар
19.07.2017 Бургазлия пита: Колко струва Спешната помощ в УМБАЛ "Дева Мария"?
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).