Прекратиха договора за общински заем за "Подземния град", ще го изграждат с европейски средства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:16 / 26.05.2015
2784
Атракционът "Подземният град" в Бургас ще бъде изграден с европейски средства, прекратен бе договорът за общински заем. На днешното си заседание общинските съветници в Бургас взеха решение да прекратят договора за поемане на общински дълг за финансиране на проект за изграждане на интерактивен атракцион "Подземния град" и дадоха съгласието си за финансиране на проекта по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., предаде радио "Фокус"- Бургас.

Заместник-кметът на община Бургас по образование и култура Йорданка Ананиева обясни, че общината има сключен договор за дългосрочен кредит по програмата JESSICA за изграждане на атракциона. Има изготвен идеен и технически проект и проект за атракциите. След обществена поръчка има сключен договор за изграждането му със строителна фирма, както и сключен договор с фирма за технически надзор.

"По атракциона обаче не са прилагани никакви действия, освен укрепителните", посочи Ананиева. Тя допълни, че строителят се е натъкнал на подпочвени води, които е трябвало да се овладеят . Направени 5 хидрогеоложки сондажа. Заместник-кметът обясни, че общината е взела решение проектът да се финансира със заем, тъй като в първоначалния вариант на оперативната програма "Региона в растеж" не е предвидено финансирането на туристически обекти, които генерират приход. След като преди две седмици са били публикувани насоките за кандидатстване е станало видно, че могат да кандидатстват и такива проекти, разясни Ананиева. Те могат да ползват 70% грантови средства.

"Тъй като проектът, реално като изграждане, все още не е започнал ние преценихме да предложим на вниманието на Общински съвет решение, в което да прекратим договора за заем и да насочим този проект за изграждане със средства по оперативната програма", обясни Ананиева.

Общината няма да дължи такси за предсрочно погасяване на заема, ако се възстановят изразходваните до момента средства в размер на 22 194 лв. за изготвяне на технически проект и аванс за СМР, който е теглен, но не е ползван и може да бъде ползван веднага, в размер на 299 987 лв. и аванс за надзора, също заявена, но не е изтеглена сумата, 3149 лв.

"Всички суми, които сме теглили могат да бъдат веднага възстановени, без да дължим такси или някакъв вид санкции и да прекратим договора за кредит. Като средствата, които са заплатени и могат да бъдат прехвърлени за сметка на община Бургас, е техническият проект. В същото време оперативната програма финансира 70 % и изготвянето на техническия проект може да бъде включено в нашето съфинансиране", разясни заместник-кметът. Тя допълни, че в летния туристически сезон не може да се работи по атракциона.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
17.07.2017 Общински съветник: Какво се случва с изграждането на Подземния град в бомбоубежищата в Морската градина?
15.07.2015 Първо Дома на НХК и Подземния град правят с европари
24.05.2015 Провеждат укрепителни дейности в атракциона "Подземен град" в Бургас
16.03.2015 До две седмици възстановяват строежа на Подземния град
06.01.2015 Бликна минерална вода от атракциона "Подземен град" в Бургас
30.10.2014 Одобриха изменение на ПУП на Приморския парк заради Подземния град
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).