РУГ Бургас: Редовно залавяме кметове и политици да бракониерстват

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
17:04 / 02.11.2009
2330
"Много често залавяме кметове, висши политици и полицаи да бракониерстват из територията на Регионалното управление на горите - Бургас", това заяви на специална пресконференция днес шефът на РУГ Румен Желев. "Те оказват натиск върху горските служители. Случаят с кмета Панайот Рейзи не е първият подобен", добави още Желев.

Според Желев много от тях се изживяват като истински "местни екшън герои", за които се носят митове и легенди на ловното поле". Неговите подчинени имат сериозни проблеми, когато ги залавяли, след това им се оказва натиск да прикрият случая.

Припомняме, че кметът на община Созопол Панайот Рейзи бе заловен в момент на бракониерски лов в района на с. Веселие, общ. Приморско. Същият е задържан с още двама негови другари, единият от които действащ полицай в РПУ Созопол. В непосредствена близост до автомобила им е била открита отстреляна кошута, оправданието на Рейзи да броди в тъмното с пушка в ръка било: "Бях за гъби".

В късния следобед на неделния ден подвижен патрул на Държавното горско стопанство Ропотамо извършвайки рутинна проверка чува лай на кучета и изстрел. Натъква се на бракониерите - кмета на Созопол Панайот Рейзии още двама - действащ сержант в РПУ Созопол Радостин Щерионов и Петър Петров от с.Веселие. В непосредствена близост до колата им откриват и отстреляната кошута, за която нямат разрешително. Тримата са задържани и отведени на разпит РПУ Приморско. След разпитите обаче, от домовете им са задържани и другите трима, които избягали по време на проверката.

Образувано е досъдебно производство в Районна прокуратура - Бургас. Спрямо полицейския служител, който по време на деянието е бил в отпуска, е образувано дисциплинарно производство.

Иззето е оръжението на престъплението. Наказанието, което предвижда Закона за лова наказанието може да бъде глоба от 15 хил.лв., плюс 5 хил. лева обезщетение и лишавне от право на лов за период от 3- 5 години.

От началото на годината са съставени 40 акта за бракониерстване на територията на регионалното управление -Бургас. Разбита е група в района на Китен, която острелвала дори кошути в напреднала бременност.


Виж коментарите (2)

Още по темата (8):
03.03.2010 Разпитаха четимира за лова на кмета на Созопол
07.01.2010 Удължават разследването за бракониерския лов на кмета на Созопол
18.11.2009 Инж. Румен Желев: Винаги е имало високопоставени личности в бракониерските групи
16.11.2009 Златен скункс получи обвиненият в бракониерство кмет на Созопол
13.11.2009 Панайот Рейзи: Не съм бракониер! Брах манатарки и си ги изядох
02.11.2009 Заловиха бракониери, убили кошута
Още новини от Новини от Бургас:
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа, вижте цените в Бур...
Страхотен фестивал с Бургас днес, ще бъде незабравимо
Бургас се прекланя пред паметта на Ботев
Кметът Николов за първи юни: Скъпи деца, вие сте нашата радост, б...
В Бургас температурите ще минат 30 градуса и утре
Задържаха Исус от "Победа", заподозрян е в търговия с вот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).