Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Собственикът на МБАЛ "Дева Мария" може да започне гладна стачка
Автор: Екип Burgas24.bg 16:14 / 17.09.2010Коментари (1)1530
© Burgas24.bg
Гладна стачка е един от вариантите за протест срещу наредба на Министреството на здравеопазването, който обмисля собственикът на МБАЛ "Дева Мария" Бургас Семир Абумелих, научи Burgas24.bg.

Според него реформата в здравеопазването се прави в полза на държавните болници и в ущърб на частните. Той обяви на пресконференция шокиращата си теза за смисъла на промените в бъдещата "наредба за за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи".

Абумелих коментира, че 95% от съществуващите здравни заведения са част от държавния сектор и изостават технологично и професионално спрямо частните си конкуренти, които са общо 5%.

По време на брифинга собственикът на МБАЛ "Дева Мария" избра в конферентен разговор доц. Александров - съветникът на здравния министър Анна-Мария Борисова, който не успя да даде логично обяснение за авторството и целта на готвените промени в наредбата.

По силата на обсъжданите промени в наредбата, болници, които не са работили през цялата 2009 год., няма да бъдат допуснати в бъдещата "здравна карта", т.е няма да подпишат договор със Здравната каса.

МБАЛ "Дева Мария" беше открита на 28.08.2009 год и влиза под действието на ограничителния режим.

"Ако държавата е решила административно да национализира болницата, за да си проведе здравната политика, ние нямаме нищо против, но искаме да бъде оценена болницата и да ни се заплати" - заяви в жалба, изпратена до премиера Бойко Борисов и до всички институции Абумелих.

Мениджърът на частното здравно заведение припомни, че е инвестирал 8 млн. лв. в своя проект, който може да фалира заради чиновниците бюрократи в Министерството на здравеопазването.

Реформата убива - категоричен е Семир Абумелих. Един от най-дейните членове на ГЕРБ Бургас се закани да "измете" чиновниците от ресорното министерство, които явно лобират в полза на нечии интереси.

Адвокатите на здравния мениджър са му дали гаранция, че ще спечели безапелационно евентуално дело срещу промените в наредбата, но за срок от година година и половина.

Дотогава обаче нашата болница и новооткритите частни болници вече ще са унищожени, а никой инвеститор няма да посмее да открие ново здравно заведение - предрече Абумелих.

Ето и жалбата, публикувана без редакторска намеса:

ОТНОСНО: Методиката за създаване на нова здравна карта в Република България

В чл. 19 т.5 от проектонаредба за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, по която се определя коя болница ще се включи в здравната карта пише:

‘Изпълнението на показателя минимален обем дейност се отчита за последната приключила календарна година.

В нашия случай ние нямаме ‘последна приключила календарна година", защото сме започнали дейността си през месец септември 2009 год. Имаме сключен договор с НЗОК от месец февруари 2010год., което автоматично ни изключва от здравната карта на Бургаска област.
Ако държавата е решила административно да национализира болницата, за да си проведе здравната политика, ние нямаме нищо против, но искаме да бъде оценена болницата и да ни се заплати.



Предлагаме решение на този казус, като се добави към чл. 19 т.5


"При болници с по-малко от 12 месеца дейност през последната приключила календарна година, като база за показателя "минимален обем дейност", да се използват последните текущи 12 месеца.

Така ще се спази политиката на Министерството на здравеопазването за ограничаване откриването на нови болници, но ще има решение за заварените случаи, т.е. открити и работещи болници, но без необходимия обем от дейност.


Ако знаех, че така ще се развива здравеопазването, никога нямаше да инвестирам осем милиона лева в него. Никой не ме е предупредил като инвеститор за това, а всички ме поощряваха и благодариха, че влагам средства и сили точно в здравеопазването на Бургаска област. За тази инвестиция получих наградите: " Бург на годината", "Българин на годината", "Награда на областния управител за изключителен принос за Бургаска област - наградата Димитър Бракалов".

Моля погледнете сериозно на инвеститорите, защото това са хората, на които България чака, за да излезе от кризата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Все пак човекът е вложил средства,направил е нещо сносно за Българския пациент.Условията са много хубави,по думи на мои близки,които са лежали там,а и от близки,които работят-там.Ето че нещо хубаво създадено за нас -пак гледат да го унищожат .Имам чувството ,че това правителство-наистина иска да срути цялата икономика.И защо и те не знаят,ако ги питаш?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: