Стартира безплатна лятна техническа академия за ученици в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:04 / 05.07.2023
589
На официална церемония в библиотеката бе дадено начало на лятната техническа академия на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която се организира в партньорство с Община Бургас. В нея участват близо 100 ученици от 9, 10 и 11 клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов“, както и деца от националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" на Министерство на образованието и науката.

В рамките на три седмици те ще работят по програмирането на онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии на базата на зададени шаблони, в които лесно могат да се въвеждат данни.

Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. Те ще помагат на участниците в академията при разработването на проекта, който е максимално близък до реален казус. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбора ще получат награди от Асоциацията.

"Това е първото издание на нашата лятна техническа академия. Изключително много благодарим за подкрепата на Община Бургас. Вярвам, че тя ще се превърне в ежегодна инициатива, защото за нас е важно да развиваме ИТ потенциала на бургаските ученици, като основа за все по-силното присъствие на високотехнологичния бизнес в града. Избрахме доста интересен практически казус, по който да работят децата, за да могат да усетят полезността и иновативността на нашата индустрия.“, коментира Илия Кръстев, председател на борда на директорите в AIBEST.

"Искам да благодаря на екипа на АИБЕСТ, че избра Бургас за пилотното издание на академията. Съвместните събития, сътрудничеството между бизнеса и местните училища и университети привлече вниманието на големите компании към Бургас. Вече над 47 фирми от ИТ и Аутсорсинг сектора имат офиси или екипи в Бургас. В тях работят над 2000 души от Бургас и има желание за разкриване на още работни места в нашия град. Гордея се и с нашите ученици, които са тук през лятната ваканция с амбицията да се развиват и да надграждат знанията си, да работят по реални проекти, да се учат от най-добрите в бранша.“ , коментира кметът Димитър Николов.

Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST, даде ценни съвети на учениците за предстоящия старт на професионалната им кариера, както и за успешното им представяне в Академията.

Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу "Пътят към твоя успех“ именно от Бургас. Тогава над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в "Индустрията на знанието“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас
Бургазлия остана без кола, причината – шофирал е дрогиран
Американец с близо 3 промила алкохол в кръвта катастрофира на АМ ...
Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).