Събориха стар кран на пристанището, за да строят Морска гара

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
14:28 / 29.09.2011
5083
Започна разчистване на терена, върху който ще се изгражда Морската гара на Пристанище Бургас. Това съобщи директорът на порта и кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ Диян Димов, предаде репортер на Burgas24.bg. .

Вече е съборен първият стар кран. Оттук нататък поетапно ще бъде демонтирана съществуващата амортизирана инфраструктура и през 2012 г. започва рехабилитация на терена.

"Ние не работим само с картинки и фантазии. Ние действаме прагматично и сме осигурили реални средства за изпълнение на първи етап от проекта за изграждане на зона за обществен достъп до пристанището. Това става възможно благодарение на общите усилия на държава, община и администрацията на порта", каза Диян Димов.

Догодина започва изграждане на Морска гара чрез използване на айфеловата конструкция на Магазия №1. Това ще позволи приемането и обслужването на всички пасажерски лайнери, посещаващи Черно море. Няма да бъде проблем дори акoстирането на 300-метров кораб.

Територията на Морската гара ще бъде благоустроена чрез изграждане на удобна инфраструктура, включваща паркоместа, обилна зеленина, ново осветление, удобен достъп за автомобили, пешеходци и велосипедисти. Сградният фонд ще бъде с модерен дизайн и ще покрива всички изисквания за енергийна ефективност.

Още през 1997 г. е утвърден Генерален план за развитие на Пристанище Бургас, който предвижда зоната от 1-во до 4-то корабно място естествено да се впише в градската среда. Това ще позволи на всеки човек свободно да стигне до морето през тази територия - нещо, което в момента е невъзможно.
Междувременно вчера /28 септември/ в Бургаското пристанище без проблеми акостира 180-метров пасажерски кораб. 600-те му пътници се разходиха в града и околностите, напазариха си и похапнаха в местните заведения. Капитанът на кораба отправи комплименти към кмета Димитър Николов за красивия център на Бургас.

"Нека бургазлии свикват с гледката на тези големи туристически кораби, както свикнаха с гледката на залива ни, изпълнен със стотици уиндсърфове. И подчертавам дебело - Морската гара няма да е само за пасажерите, а за всеки, който пожелае да я посети - пеш, с автомобил или колело", заяви Диян Димов.

В Генералния план за развитие на Пристанище Бургас е предвидено изграждането на модерен пасажерски терминал - това е следващата стъпка за развитие на Морската зона.

Виж коментарите (10)

Още по темата (4):
07.04.2013 Кметът Николов: Строителството на Морската гара върви по график
29.01.2013 Очакват представянето и приемането на крайния идеен проект за Морската гара
15.12.2012 Започва работата по изграждането на Морска гара - Бургас
28.08.2012 Трима кандидати за изграждането на новата морска гара в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Представители на Бургас ще се включат в Годишната среща на фестив...
Млада поетеса от Бургас прослави България на световен конкурс
Рибар от "Ченгене Скеле" разказа за опасната риба групер в Черно ...
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).