Темата за крайбрежната велоалея разпали страстите в ОбС-Бургас! Ще се намери ли решение на конфликта?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
17:42 / 25.09.2018
6772
Идеята на докладната не бе да противопоставя пешеходци и велосипедисти, а тъкмо напротив – да бъдат обслужени нуждите на двете страни. Това заяви пред Buras24.bg общинският съветник Живко Табаков, който неотдавна направи широко допитване по темата. Припомняме, че част от предложенията са постъпили именно от колоездачи, които считат алеята за конфликтна и неудобна, а между пътните знаци и маркировката има сериозно разминаване. Докладната записка е подписана от Живко Табаков, Антон Коджабашев, Евгений Мосинов, Константин Бачийски, Тодор Ангелов и Георги Дражев.

Днес предложението крайбрежната велоалея да бъде заличена и да бъде направен алтернативен маршрут предизвика сериозни дебати в ОбС. Зам.-кметът по строителство Чанка Коралска обяви, че щом велоалеята е начертана, значи е законна. Според нея проблемът може да се разгледа в комисията по безопасност на движението и евентуално да се изготви нов проект за трасе в Морската градина.

"Предложението не е маркировката да се премахне самоцелно, а алеята да стане временно споделена, докато не се намери вариант колоездачите да ползват друга алея с приоритет – т.нар. Алея на здравето, която е предложена от самите велосипедисти. Доколкото ми е известно, Общинска администрация знае за това предложение още от 2014-а година, когато велоалеята е обявена за грешка. Дали е грешка на чиновник или на маркировъчната машина – въпрос на различни трактовки, но е факт, че е констатиран проблем“, аргументира се Живко Табаков. По думите му, най-важното не е премахването на конфликтната маркировка, но и посочването на адекватна алтернатива.

В крайна сметка докладната бе отхвърлена в 3 гласа "против“, 14 "за“ и 18 "въздържали се“.

"Не давайки алтернатива по казуса, на практика той си остава неразрешен. Прокрадна се идеята да се гласува само последната точка – комисията да обследва възможност за алтернативен маршрут, но възниква въпросът защо това досега не се е случило? Предложението да се контролира скоростта на велосипедите и нарушителите да се глобяват на практика е неприложимо. Кой ще измерва скоростта на колоездачите? Осъзнавам, че темата не е приятна, именно по тази причина пускахме анкета и се допитахме до различни мнения. Но да се казва, че една алея е законна, само защото има положена маркировка, е абсурдно“, каза още Живко Табаков.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4):
14.07.2021 Пречат ли велосипедистите на пешеходците в Морската градина на Бургас? Според турист – да
23.11.2018 Бургазлия: Коловози замениха велоалеята в Морската градина, така ли трябваше да я заличат?
13.11.2018 Заличават велоалеята в Морската градина! Нужен ли е път за колоездачи от Моста до Капаните?
24.08.2018 Кое е най-удачното решение на проблема с конфликтната Крайбрежна велоалея в Морската градина?
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).