Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Вечер на немската песен" предстои в Бургаската опера
Автор: Екип Burgas24.bg 17:32 / 05.02.2021Коментари (0)826
©
Второто събитие от творческия календар на Държавна опера – Бургас с м. февруари е камерният вокален концерт "Вечер на немската песен“ – на 9-и февруари, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

В концертната проява солистите на Държавна опера – Бургас – сопраното Шмилена Султанова, баритонът Бранимир Недков и Дария Кръстева – на рояла, ще поднесат на публикатаподбрана селекция от вълнуващи вокални произведения от немски композитори. Концертът ще премине под знака на изисканото звучене на музика от епохата на Романтизма. В трудни времена на изпитания, в каквито живеем днес, все по-нужен ни е досегът с красотата и вечните послания на музикалното изкуство, което носи естетическо удоволствие, обогатява, вълнува и пречиства. А камерната музика, в какъвто музикален формат ще бъде представен концертът, посветен на немското вокално творчество, дава възможност за по-задушевно взаимодействие между изпълнителите и публиката, за естетико-емоционален взаимообмен и е предпоставка за едно по-интимно преживяване, в което споделените чувства са водещ елемент.

Когато се говори за романтизъм в музиката, в съзнанието на всеки, които има отношение към изкуството и сетива да възприема неговите универсални послания, изникват имената на композиторите Шуберт, Шуман, Брамс, Менделсон, Лист, Шопен. В класната селекция на "Вечер на немската песен“савключени: "Посвещение“, "Не страдам аз“ "В чужда земя“, "Лотос“ от Робърт Шуман, "Песен на водата“, "По-бързо, Кронос“, "Ловецът на мишки“, "Пъстървата“ от Франц Шуберт, "Пътят на любовта“, "Вечна любов“ от Йоханес Брамс, "Остави ме“ от Хюго Волф, транскрипции на Ференц Лист за пиано на песните на Шуберт "Маргарита на чекръка“ и "Серенада“.

Текстовете на песните, някои от които са на колосите в литературата Гьоте, Хайне и др., са в превод на Десислава Тодорова. Лиричните послания на български език ще бъдат прочетени преди всяко от изпълненията от водещия на концертната вечер Делян Славов– за да придобият присъстващите по-широка представа за съдържанието на вокалните произведения, бидейки запознати и с литературния първоизточник, в съчетание с нотния текст и артистичното присъствие на солистите и пианистката.

Романтизмът, на който е посветен предстоящият концерт,е интелектуално движение в сферата на изкуството и културата – като цяло. Заражда от края на XVIII век в Европа. Вярата в силата на разума и рационалното, характерни за Просвещението, постепенно отстъпват през "философията на чувствата“, която е носител на заряда на Романтизма и неговата въздействаща сила върху всяка една сфера в обществения живот.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, в мрежите на Graboи Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programmeв официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: