Бившата резиденция на Тодор Живков в град Банкя тъне в разруха

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:10 / 23.06.2023
564
Бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя тъне в разруха. За това сигнализира Дани Димов, който публикува снимки в социалната мрежа Facebook. Ето какво написа той: "Строителството на сградата започва през 1973 г. Архитект е Павел Николов. Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков харесва мястото и го прави своя резиденция.

След смъртта на дъщеря си Людмила, Живков все по-често прекарва дните си в резиденция "Банкя“, под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова.

След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e изхвърлен от резиденция "Банкя“. През 1990 г. тя е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после и на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичен общински съвет основава дружество "Софийски голф и кънтри клуб" заедно с фондация "Масако Оя".

През 1992 г. въпреки намесата на МС, под ръководството на Филип Димитров, общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД "Софийски голф и кънтри клуб“. В следващите осем години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход. Резиденцията работи като хотел.

През 1997 г. правителството на Иван Костов връща резиденцията на държавата. Тя продължава да функционира като хотел до 2009 г., когато с решение на правителството от 13.02.2009 управлението на резиденция "Банкя“ се прехвърля на ДАНС, които да го използват за тренировъчен център. ДАНС ползва имота по-малко от година, след което сградата отново е на разположение на Областна администрация – София, която я охранява. Към днешна дата резиденцията не се поддържа по никакъв начин и бавно се руши".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мариела Нордел за "Ергенът": Ако некое такова лигавещо хайванче м...
Теодосий Спасов: Не преследвам мечтите си, чакам ги, когато прист...
Това са здравословните проблеми, на които трябва да обърнете вним...
Григор Димитров получи подарък от...Спайдър-Мен
Лейди България гледа улични котки
Рейтингът на "Съдебен спор" се срина! Искат връщане на Нана


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).