Вечният спор: Гларус или чайка е?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
14:10 / 29.03.2023
10720
Един от вечните спорове по морския бряг редом с цените на цацата и бирата, е разбира се, този за чайките и гларусите. И тъй като ние също не сме специалисти, попитахме орнитолог кое всъщност е чайка и кое гларус. Получихме и неговия отговор.

В България най-често се срещат два 2 вида чайки – това са речната чайка и средиземноморската жълтонога чайка. Първата е дребна и гнезди на няколко места в страната (основно Дунав и черноморското крайбрежие). Много често може да се види да ходи по пясъка или в прибоя на вълните където събира храна.

Вторият вид е Средиземноморската жълтонога чайка, която е доста по срещана и позната на хората в България. Това всъщност е всеизвестният Гларус. Този вид чайка е всеяден вид – може да яде всичко, което става за ядене. Това е и причината за бързото му разпространение във вътрешността на страната. Напомняме, че само преди 150 години, гларусът се е срещал изключително рядко в родината ни.

От къде идва името Гларус и чайка и каква е разликата?

Нека се върнем на чайките – научното име на род чайки е Larus. Думата "гларус" още не е доказано от къде произлиза. Напълно е възможно от латинското Larus и местен диалект да се е превърнало в Гларус (ГLarus). Та, гларусът всъщност е една доста голяма чайка с научно име Средиземноморска жълтонога чайка (Larus michahellis), а по народно му Гларус. За хората неспециалисти в науката зоология няколкото големи чайки в България ги наричат гларуси, а по-дребните – чайки. Да обясним и една широко разпространявана невярна история – Гларусът бил съпругът (мъжкият), а чайката – съпругата (женската)! Е такова нещо няма как да стане. Гларусът си е просто вид чайка!

Виж коментарите (7)
Още новини от Любопитни новини:
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден
Били Айлиш: Винаги съм била влюбена в момичета
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя си кръцна нослето
Знаете ли как се нарича най-здравото яйце на Великден в различнит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).