Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Славов: Има два подхода за фигурата на главния прокурор
Автор: Екип Burgas24.bg 21:09 / 09.06.2023Коментари (0)587
© БНТ
Има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е правосъдие и трябва да отговорим на това очакване. Начинът да се отговори е с промяна на Конституцията и това да е съобразено с европейските и международни стандарти. Има два подхода за фигурата на главния прокурор. По-радикалният - тази фигура да се махне изобщо, другият подход е да се запази институцията под някаква форма, но да се изпълни с много съдържание. Това каза в ефира на БНТ правосъдният министър Атанас Славов. Той смята, че е приложим по-умереният подход, но би подкрепил по-радикалния, ако има мнозинство.

Славов е изненадан, че Иван Гешев има желание да бъде изслушан в НС и да представи пред депутатите конкретни казуси, да изкара производства, които дълго време са държани висящи, и то производства за корупция по високите етажи на властта.

"Интересно е кое е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че иска да споделя с парламента", каза Атанас Славов.

За заседанието на ВСС правосъдният министър заяви, че е било важно да се покаже, че това е процес, който отговаря на основните изисквания на справедливи процес.

"За неутралност, обективност, за събиране на доказателства, за това да може защитата да изложи своята тези. Всяко доказателствено искане от главния прокурор е било преценено от състава на съвета, те гласуваха по него, една част бяха допуснати, други не. Важното е, че защитата имаше възможност да задава въпроси. Така че да няма съмнение, че става дума за един справедлив процес", каза Славов.

На твърденията, че едва ли не решението е предизвестено, каза, че не бърза за никъде и е важно тази процедура да не оставя съмнения по отношение на честността и справедливостта.

Не може обаче да коментира решението на част от членовете на ВСС да оттеглят първото производство за присъствието на израелския експерт на мястото, където беше направен опит за атентат срещу Гешев. Славов уточни, че директорът и зам-директорът на Националното следствие за казали на изслушването, че са комуникирали с Гешев относно присъствието на експерта. В постановлението на прокуратурата обаче се казва, че експертът е бил на 20-30 метра от мястото на инцидента, а директорът на Националното следствие е казал, че е бил на 8-10 метра - това е съществено разминаване, каза Славов.

Правосъдният министър увери още, че на следващото заседание на ВСС ще обсъдят твърденията за натиск срещу хората, които са внесли иска за отстраняване на Гешев. Ще бъде обсъден и въпросът за заплашителното писмо, което е било връчено на главния прокурор.

"То е връчено на летището, във ВИП зоната. Стана ясно, че преносител на това писмо е бил служител на прокуратурата, който вероятно не е бил запознат със съдържанието на писмото, получено в плик. Но самият факт, че служител носи това съобщение, очевидно, дадено от външен човек, също е много сериозен сигнал за скритите начини за въздействие и влияние на държавното обвинение", каза Славов.

Обяви, че е получил искане от граждански организации от Антикорупционен Фонд да се обсъди цялата ситуация с известия ресторант "Осемте джуджета".

"Предстои да обсъдим с колегите как да действаме. Тогава, когато се обсъжда натиска в съдебната система, това е естественият момент да се постави въпросът с тези зависимости, които дълги години са били култивирани от някакви мрежи на влияние в и около съдебната власт", каза Славов.

Смята, че сега като се разплетат всички форми на зависимост и влияние в системата, все повече магистрати, прокурори и следователи ще излизат с лицата си и ще искат промяната да се случи отвътре.

Според министъра на правосъдието съдът в най-висока степен е независим и в най-висока степен неподатлив на политическо влияние.

Славов обеща до половин година да постигне първите успехи в съдебната реформа.



Още по темата: общо новини по темата: 324
26.01.2024 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
14.07.2023 »
12.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: