Атанас Славов: Следващата седмица ще обжалвам във ВАС избора на Сарафов за главен прокурор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:11 / 22.06.2023
698
Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че следващата седмица ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор.

Днес пленумът на ВСС гласува да не взема отношение кой е компетентният орган за избор на и.ф. главен прокурор - пленумът или колегията.

“Чуха се становища, че пленумът е компетентният орган и други, че колегията е компетентният орган. Тъй като спорът остава висящ, той трябва да бъде разрешен по един авторитетен начин, а това може да направи само ВАС. Затова следващата седмица ще сезирам Върховния административен съд с искане за произнасяне по взетото решение, като министерството ще твърди, че то е незаконосъобразно", заяви министърът.

Атанас Славов обяви, че липсата на обсъждане на нравствените и професионални качества на Сарафов при избора му също ще бъде част от аргументацията.

“Това има пряка връзка със законосъобразността на процедурата. Защото законът изисква освен въпроса за стаж и компетентност, да бъдат обсъдени и високите нравствените и професионални качества на кандидата. Това също ще е част от аргументите", коментира той.

Министърът на правосъдието коментира и решението на пленума на ВСС да обяви процедура за избор на нов главен прокурор.

“Аз призовах към институционална сдържаност, даже го нарекох професионален аскетизъм. В период на много ниско доверие към органа, отвъд своя мандат, при предстоящи конституционни промени във функциите и ролята на главния прокурор, не мисля, че на този етап е обосновано да се открива процедура", каза той.

През целия месец юли ще могат да се правят номинации за кандидати за главен прокурор. Изборът се очаква да се състои в края на октомври.

“Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично ме овласти с тази компетентност", коментира още той след заседанието на ВСС.

Виж коментарите (0)

Още по темата (34):
21.10.2023 Говори магистратът, който получава сигналите и решава дали да започне разследване срещу главния прокурор
18.10.2023 Изнесоха списък на подадените сигнали за разследване на престъпления, извършени от бившия главен прокурор, или заместниците му
17.10.2023 Министърът на правосъдието: Най-рано на пролет ще бъде избран нов главен прокурор
13.09.2023 Адвокат иска тълкование от ВСС за назначението на Сарафов, отказаха му
01.09.2023 Сарафов представи новия зам.-главен прокурор Елена Каракашева
30.08.2023 Сарафов предлага бившият апелативен прокурор на Варна да бъде уволнен и като магистрат
Още новини от Национални новини:
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер
Добри новини за университетските преподаватели
Дадоха 2 министерства и 34 общини на АДФИ заради нередности във ф...
Важна заповед от кмета на наш морски град! Който я наруши - може ...
Зловещо убийство у нас! Откриха обгорени тленни останки
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).