Бургас и регионът се оказаха неподготвени за магистрала "Тракия"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (40)
11:52 / 23.07.2013
22039
Близо половин век ни трябваше, за да завършим магистрала "Тракия". Преди около седмица знаменитото събитие се случи и последната отсечка от аутобана бе официално пусната. Друг е въпросът, че старата част от пътния възел вече е на дупки и за ремонт.

Факт е обаче, че магистралата свързва Бургас с Пловдив и София вече без прекъсване.

Това мотивира през миналия уикенд много от жителите на двата най-големи български града да се отправят към Южното Черноморие. Тук обаче дойдоха и първите проблеми.

От няколко години Бургас се слави като най-добре развиващият се град, но той се оказа неподготвен за огромния туристически поток, който бе отпушен с довършването на магистралата.

През последните години, най-вече благодарение на управлението на Димитър Николов, Бургас значително оправи инфраструктурата си, но ремонтът се оказа козметичен. Да - дупки по булевардите и улиците няма, маркировката е добра и на място, но какво от това, след като тази пътна инфраструктура не е способна да поеме туристическият поток.

Много често Бургас се явява не толкова туристическа дестинация, колкото гара разпределителна за курортите. И все пак туристическият поток минава оттук и е кощунство спрямо бизнеса да го гоним с блокирани от задръствания булеварди.

Бургас има потенциал да се превърне освен в туристическа дестинация, но също така и в шопинг център за всички туристи от курортите.

Когато времето се влоши, всички почиващи се отправят от плажовете към Бургас, но там вместо приятно прекарване, ги посреща задръствания, липса на паркоместа и тонове нерви, които ги отблъскват. Със страшна сила казаното по-горе важи за почивните дни.

Трябва да осъзнаем, че Бургас вече е на час и половина път от Пловдив и на 3 от София и има перспективата да се превърне в любима лятна уикенд дестинация на половин България.

Въпросът е дали ще бъде реализиран този потенциал, или ще се провалим? Осъзнаваме ли какво богатство и какви възможности ни дава отпушването на магистралата?

Сегашното управление на града трябва да се събуди от розовия сън, който спи през последните няколко години и да осъзнае, че работата още не е свършена, а са поставени едва основите.

Време е на бъдещето на града да се погледне по-мащабно и да се заработи в тази посока, защото не е нормално на туристите за Южното Черноморие да им се налага да минават през центъра на Бургас и по този начин да се получава невероятна "тапа".

Друг е въпросът, че положението с движението след Созопол и Поморие също е трагично. Но това са си проблеми на тамошните общини. Бургас трябва да реши своите, защото отпушването на магистралата означава огромни възможности, но ако не бъдат реализирани, на Бургас му предстои грандиозен провал.


Виж коментарите (40)

Още по темата (490):
26.04.2024 Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока Бургас
06.04.2024 АПИ обясни защо не трябва да шофираме в аварийната лента
17.02.2024 Ограничават движението при 349-и км в платното за Бургас на АМ "Тракия"
19.09.2023 Министър Цеков: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
05.07.2023 90 км/ч не е подходяща скорост за магистрала, след изпреварване се прибирайте в дясна лента
28.06.2023 Драматична ситуация с шофьорка и детето й на АМ "Тракия", добре че там са били двама полицаи!
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).