Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Надежда Йорданова: Подкрепям министър Славов в оспорването на избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор
Автор: Екип Burgas24.bg 21:11 / 29.06.2023Коментари (1)742
© Фокус
Правосъдният министър Атанас Славов е прав да внесе във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България" Надежда Йорданова. Очаква се утре министърът на правосъдието да обжалва във ВАС решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

“За избора на изпълняващ длъжността главен прокурор в изключително критичен момент е необходимо да имаме съдебно произнасяне кой е компетентният орган, след като самият ВСС някак си се въздържа от това решение", заяви Йорданова. Тя подчерта, че ВСС следва да спре и процедурата за избор на нов главен прокурор.

Бившият министър на правосъдието заяви още, че 49-ото Народно събрание не е сгрешило с решението да намали мнозинството във ВСС, необходимо за освобождаване на главния прокурор. Йорданова уточни, че необходимостта от реформата не е нова нито за България, нито за професионалната общност, а е изрична и дългогодишна препоръка на Венецианската комисия.

“Съсредоточаването на толкова много власт в едно лице, без реални механизми за контрол и носене на отговорност, корумпира изключително бързо. Видя се при Татарчев, Филчев, Цацаров, Гешев. Безконтролната власт за толкова дълго време води до изкривявания и това налага измененията в Конституцията", подчерта Йорданова.

На въпрос дали Народното събрание се готви да ограничи президента от избор на конкретни ключови постове при съставянето на служебно правителство, депутатът потвърди, че това е един от обсъжданите сценарии. Тя уточни още, че е възможен и квотен принцип на споделена отговорност между парламента и президента.

“Последните няколко години показаха, че в Конституцията има дефект, който доведе до това, че извънредна хипотеза се превърна в норма. Имахме правителство, което управлява твърде дълго без реален парламентарен контрол. Предлагаме идеята при предсрочно прекратяване на правомощията на съответното Народно събрание последното правителство, избрано от парламента, да продължи да изпълнява функциите си като служебно правителство", заяви юристът.

Йорданова очерта позицията на ПП-ДБ за необходимост от писмен документ с ГЕРБ, който да гарантира изпълнението на вече поетите конкретни ангажименти и по този начин да се гарантира мнозинството в зала. Според нея и двете обединения са поели сериозна отговорност за формирането на правителство и не трябва сами да създават пречки пред реализирането на важните за България задачи. Представителят на “Да, България" окачестви като особено опасен

изострения и атакуващ език на “Възраждане", който прекрачва границите на демократичното общество и правовата държава.

“Не можем да оставим без реакция призивите от парламентарната трибуна определени политически опоненти да бъдат изметени от НС, да не бъдат допускани да се изказват от трибуната. Да се апелира за агресия и въоръжено насилие е абсолютно недопустимо", заключи Йорданова.



Още по темата: общо новини по темата: 34
21.10.2023 »
18.10.2023 »
17.10.2023 »
13.09.2023 »
01.09.2023 »
30.08.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не знам защо кокошките се боричкат! Всеки проблемска изисква трезво разрешение! Но изглежда подхода съвсем не е този!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: