Очите плащал по 1500 лв. на палеж! Искал по 400 лв. от сергия в Слънчев бряг!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:10 / 08.08.2018
18353
Димитър Желязков – Очите плащал по 1500 лв. на наемници, за да извършат палежи на набелязани от него обекти, чиито собственици отказвали да се отчитат на бандата му. Това стана ясно по време на мярката на шестия задържан от групата за рекет – 42-годишния Калоян Янев от Ямбол, пише "Телеграф".

Мъжът бе задържан на 5 август на летище София, след като бе обявен за международно издирване и доброволно се завърна от Испания. Наблюдаващият прокурор Евгения Станкова обясни пред спецсъда, че по указания на Очите Янев е наемал хора, които да извършват палежите. Целта била при евентуалното им разкриване те да не са част от бандата, за да не бъде разобличена. За самия Янев има данни, че е съпричастен към опожаряването на ресторанта на Божидар Кузманов – Божо Кравата "Фор Ю" през миналата година. В това заведение през 2016 г. бе прострелян Очите.

Според обвинението Янев е свързан и с палежа на казино "Хризантема" в Слънчев бряг. От държавното обвинение изтъкнаха, че групата на Очите си е имала отделна наказателна бригада, която е ръководена от Радослав Николов – Рачо и Венцислав Христов – Лавацата. Те събирали отчисленията от търговците по Южното Черноморие. Силоваците прибирали по 400 лв. месечно рекет от сергия в Слънчев бряг.

По направление в бизнеса с трупове пък ръководители били Йордан Въчев – Ларша и Иван Пишиев. Те прибирали от траурните агенции по 150 лв. от всяко погребение по Южното Черноморие. Тези данни се разкриват от свидетелите Стоян Петков, Георги Янев, Красимир Тодоров, Румяна Черкезова и Стефка Андонова, както и от такива с тайна самоличност по делото. Стоян Петков твърди, че е бил измъчван в дома си от Калоян Янев, за когото знаел, че работи към охранителната фирма "Аркус сигурност". Здрави момчета искали да се плаща за охрана, а който търговец не се съгласявал, бивал наказван с палеж или побой. Свидетелката Черкезова пък е разкрила, че е пребита с пистолет на гробищата в Бургас, била принудена да прехвърли джипа си "Грейт Уоу" на Ларша и да плаща на групата на Очите.

Спецсъдът взе решение да остави Калоян Янев под стража, независимо че сам се е предал и е съдействал на разследването. От прокуратурата обясниха, че Янев е шестият задържан, но се работи активно и арестуваните ще набъбват.

Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
22.07.2021 Пуснаха от ареста Митьо Очите
24.06.2021 Оправдаха Бенчо Бенчев по делото, свързано с Митьо Очите
18.06.2021 Прокуратурата с нов удар срещу Митьо Очите
18.03.2021 Потвърдено: Бенчо Бенчев ще може да се лекува в чужбина
24.02.2021 Съдът позволи на Бенчо Бенчев на напуска България, за да се лекува
13.07.2020 Любовница на Митьо Очите не се отказва от него
Още новини от Национални новини:
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Земетресение в Черно море е станало тази сутрин
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).