Апелативният съд в Бургас не се смили над убиеца с автомата от "Долно Езерово"

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:20 / 21.09.2021
2556
Иван Петров, който  простреля смъртоносно с автомат  "Калашников" 35-годишния Петър, ще лежи 18 години в затвора.  Burgas24.bg припомня, че убийството бе извършено на 16 ноември 2019 година в Промишлена зона "Север", в близост до езерото Вая. 

Апелативен съд – Бургас потвърди 18-годишната присъда. Делото пред въззивната инстанция е образувано по жалби на подсъдим и на частни обвинители срещу присъда на Окръжния съд в Бургас. С нея Петров е признат за виновен в това, че е убил умишлено, прострелвайки с автомат "Калашников", кал. 7,62 мм Петър.   Иван е признат за виновен и за притежание огнестрелното оръжие, без да има за това надлежно разрешение. Подсъдимият е осъден да изтърпи наказанието си при първоначален "строг“ режим, както и да заплати на семейството на пострадалия обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на общо 490 000 лв.

Въззивната инстанция приема, че жалбите срещу присъдата са неоснователни.

Апелативните съдии са солидарни с предложената от окръжния съд аргументация относно наличие на предумисъл в действията на подсъдимия при извършване на престъплението, което обуславя и по-тежката квалификация на деянието.

Правилен е извода, че решението да умъртви пострадалия, подсъдимият не е взел внезапно, а напротив, същото е било обмисляно от него предварително, преди уговаряне на срещата между тях, в сравнително спокойно и хладнокръвно състояние и след внимателно обмисляне на начина на осъществяването му – място, оръжие и подход по заличаване на следите от престъплението.

Настоящият съдебен състав споделя и становището на предходната инстанция за завишена обществена опасност на извършеното деяние и на дееца, които се извеждат от конкретно установеното по делото поведение на подсъдимия. "Деянието е извършено хладнокръвно, с използване на огнестрелно оръжие, чиято поразяваща способност, при избраната от  подсъдимия дистанция и насоченост /по-малко от метър/ гарантира в максимална степен постигане на желания резултат - умъртвяване на жертвата“, посочват апелативните съдии.

Съдът отбелязва и обстоятелството, че пострадалият е бил млад човек – на 35 години, който е демонстрирал доверие в отношенията си подсъдимия и не е предполагал, че се планира убийството му.

Въззивната инстанция отчита, че експертното становище по изготвената комплексна съдебна психиатрично психологична експертиза изключва състояние на физиологичен афект у подсъдимия при реализиране на убийството и приема, че не е налице и основание за обсъждане на друга /по-лека/ правна квалификация на деянието, различна от предложената в обвинителния акт.

В акта си съдът обсъжда възраженията на страните за явна несправедливост на наложеното от първоинстанционния съд наказание. Апелативните съдии намират, че претенциите на защитата за намаляване на наказанието "лишаване от свобода“, наложено за престъплението по чл. 116, ал.1, т.9 вр. чл. 115 от НК  и тези на частните обвинители за налагане на наказателна санкция "доживотен затвор“ за неоснователни.  Тричленният съдебен състав не констатира посочените от страните пороци при определяне размера на наказанието “лишаване от свобода“.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на България в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
11.04.2022 Иван, застрелял бургазлия с автомат край езерото Вая, ще лежи 18 години в затвора
21.01.2021 18 години затвор за убиеца с автомата от "Долно Езерово"
19.01.2021 Иван, застрелял бургазлия с автомат край езерото Вая, се изправя пред съда
06.12.2019 Финансов спор стои зад разстрела в "Долно Езерово"
06.12.2019 Доведоха в съда убиеца с автомата от "Долно Езерово"
06.12.2019 Гледат мярката на Иван, убил с автомат бургазлия в "Долно Езерово"
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).