Бургас щурмува лидерското място по инфраструктурни проекти с надлез "Трапезица"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:18 / 27.10.2016
2337
Община Бургас смело атакува лидерската позиция по инфраструктурни проекти в страната, като само за няколко месеца реализира един уникален инвестиционен проект "Реконструкция на съществуващо кръстовище "Трапезица" c нова организация на движение и "Проектиране и строителство на два броя свързани пешеходни надлези, осигуряващи пресичане на ниво на бул. "Тодор Александров". Това е един от ключовите компоненти в изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", изпълняван от Община Бургас в качеството й на бенефициент по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., с който получи заслужена номинация от Строителните Оскари. Церемонията LUXURY PROPERTY AWARDS 2016 е на 3.11.2016 в GRAND HOTEL BULGARIA.

Пешеходен надлез "Трапезица" се реализира като комплексно съоръжение, включващо реконструираното в тип "кръгово" кръстовище "Трапезица" и изградения пешеходен надлез. Съоръжението оптимизира и подобри транспортно - експлоатационните характеристики при пресичането на две от основните транспортни артерии в града и осигури свободно и безопасно пешеходно преминаване над нивото на пътя.

Пешеходен надлез "Трапезица" представлява Х-образен възел със затворени краища, обединяващ шест пешеходни моста в единна структура. Съоръжението е със светъл отвор с височина 6 м и служи да се премостят четирите платна на новоизграденото кръгово кръстовище. В четирите вертикални комуникационни клетки са разположени асансьори, подходящи за обслужване на хора в наравностойно положение, велосипедисти и майки с деца. Мостовете и ядрото на пасарелката за изградени от ефирна стоманена конструкция, метални парапети и решетки с пълзяща растителност под тях. Стълбищата са съчетание от стоманобетонна и стоманена конструкция със стоманени парапети. 

Предизвикателство се оказа изграждането на един съвременен архитектурен образ, който своевременно да бъде и адекватен на заобикалящата среда, комбинираща жилищни, търговски и индустриални функции. Дизайнът на надлеза успешно комбинира и трите визии, като добавя стойност към общото впечатление за средата.

Въпреки, че е съоръжение за транзитно преминаване, чрез озеленяването и разположените на определени места пейки пешеходното съоръжение придобива един по-атрактивен и привлекателен вид като място за моментен отдих или дори социален контакт. 

Концепцията и цялостната идея на проекта е освен като средство за преминаване пешеходното пространство да допринася и за културния облик на града, чрез поставяне на изложби на открито, монтиране на арт инсталации, а защо не и кафене.


Виж коментарите (1)

Още по темата (19):
04.11.2016 Бургас бе отличен със Строителни Оскари, вижте за какво
28.04.2016 Пасарелките на "Трапезица" и до "Мираж" са готови, пускат ги съвсем скоро
29.02.2016 Вижте докъде стигнаха с кръговото на "Трапезица"
24.02.2016 Пак довършват "Трапезица" през уикенда, пренасочват движението
18.02.2016 Бургазлии тестват пасарелката на "Трапезица"
15.02.2016 Затварянето на "Трапезица" не било за последно
Още новини от Новини от Бургас:
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).