Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаската опера с богата програма през февруари
Автор: Иван Сотиров 16:39 / 27.01.2021Коментари (0)705
©
След пауза, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през декември, с цел опазване здравето на артистичния състав на Държавна опера – Бургас и последвалия годишен отпуск за културната институция през януари, почитателите на класическата музика ще имат възможността за богат избор на събития през настъпващия месец февруари.

Първата сценична проява ще бъде на 4-ти февруари, от 19 часа, в Зала Опера. Диригентът на оркестъра на Бургаската опера Цанислав Петков е подбрал разнообразна програма, включваща произведения на творци от различни епохи: "Кончертогросо“ от италианския бароков композитор от края на XVII и началото на XVIII век Арканджело Корели, "Дивертименто“ от великия представител на Виенската класическа школа Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония No 7 oт германския композитор от XIX век Феликс Менделсон Бартолди и "Вариации по тема на Чайковски“ от руския композитор от края на XIX и началото на XX век AнтонАренски. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева.

На 9-и февруари, в 19 часа,любителите на класическо вокално майсторство ще бъдат зарадвани с концерта "Вечер на немската музика“, със солисти: Шмилена Султанова, сопран, Бранимир Недков, баритон, на рояла – Дария Кръстева. В програмата са включени известни произведения от Брамс, Шуман, Шуберт, Хюго Волф и др.

Почитателите на балетното изкуство ще имат възможността да съпреживеят фееричната постановка "Лешникотрошачката“,която беше отложена през декември. Балетътнпо безсмъртната музика на Пьотр Илич Чайковски, хореография и режисура – проф. Хикмет Мехмедов е с участието на солисти и ансамбъл на Бургаската опера.

В Деня на влюбените – 14-ти февруари, от 19 часа, за всички, които са подвластни на любовното чувство, мецосопраното Йоана Кадийска, баритонът Валери Турманов и Мира Искърова – на рояла, са подготвили вълнуващ набор от арии и дуети, обединенипод надслов "Любов по американски“. Концертният спектакъл включва известни и обичани мелодии от мюзикълите "Уестсайдскаистория", "Порги и Бес", "Фантомът на Операта", "Човекът от Ла Манча", "Магьосникът от Оз“, "Котките" и др.

Във февруарската програма не са забравени и поклонниците на класическото оперно изкуство – обичаната опера от Джузепе Верди "Риголето“, която е характерна с драматичния си сюжет и изключително красиви музикални мотиви, превърнали се в емблематични, ще бъде представена на 17-и февруари, от 19 часа. Диригент на спектакъла е Цанислав Петков, режисурата е на Александър Текелиев, в ролите: Александър Крунев, Даниел Дамянов, Мария Цветкова-Маджаров, Диман Панчев, Лина Пеева, Калина Попова, Костадин Мечков, Делян Славов, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Любомир Тодоров, с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Симфоничният концерт, предвиден за 25-и февруари, от 19 часа, е с диригент маестро Йордан Дафов, Солист ще бъде кларинетистътРосен Идеалов, концертмайстор – Ваня Златева. В програмата за включени произведения от Бенджамин Бритън, Марин Големинов, Йордан Дафов и Волфганг Амадеус Моцарт.

За най-малките ни зрители, които са зажаднели за културни развлечения в дългите месеци на изолация, в програмата са предвидени два спектакъла – "Снежанка и седемте джуджета“ от Атанас Косев – на 20-и февруари, от 11 часа, в зала на Операта, и операта за деца от Александър Йосифов "Макс и Мориц“ – на 27-и февруари, от 11 часа, също в Зала Опера.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: