Бургазлии настояват за мораториум на строителството в зелените площи и междублоковите пространства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:46 / 20.04.2016
2561
Бургазлии настояват за провеждането на публична дискусия по темата за презастрояването на междублоковите пространства, зелените площи и терени. Техните искания и предложения са изпратени в писмо до кмета на Бургас Димитър Николов, председателя на ОбС - Бургас Костантин Луков, омбудсмана на България Мая Манолова и колегата й от Бургас Таню Атанасов, научи Burgas24.bg.

Гражданите предлагат да се приеме мораториум за строеж на жилищни, промишлени и обществени сгради в зелените площи и междублоковите пространства. Ускоряване и разширяване действията на администрацията за изграждането на нови и реновирането на съществуващи детски, спортни и други площадки за отдих и култура. Да бъде приета след публично осъждане програма за ускорено изграждане на места за паркиране. Настоява се също така да се потърси строга дисциплинарна и друга отговорност на служебните лица, които са разрешили изграждането на сгради без необходимите места за паркиране. Според вносителите на писмото трябва да се изработи и публичен регистър на зелените площи.

В писмото са приложени подписите на над 400 души, включили се в манифеста. Те са от комплексите "Изгрев", "Лазур", "Славейков","Братя Миладинови", както и от други райони на Бургас.

Ето какво още пише в писмото:

Като част от гражданското общество ние подкрепяме урбанистичната материална култура, но считаме, че мащабното презастрояване, което се шири в последните години в различни райони на Бургас, накърнява интересните на всички нас. Културата не е само изкуства, не е само интелектуална дейност, тя не е само културна индустрия, тя е и онази среда, в която ние живеем. Естетиката на градската среда няма точни математически измерения и параметри, тя варира от нивото на културата на гражданите и администрацията, които са съпричастни към нея, до създаването на правила и регулационни режими, чрез които тази среда се обслужва.

В Хартата на европейските градове и Европейската декларация за правото на градските жители изрично се подчертава изключителното значение от създаването на "архитектура и материална среда от високо качество".
Нашият град е приел тази харта и декларация, но в нея се съдържат и много отговорности и изисквания към действията на местните органи на властта.

В избраните принципи по темата "Физически облик на градовете" е записано, че "на гражданите е необходимо да се осигурява пълна възможност да изразяват своите идеи и да влияят върху вземането на решения, засягащи облика на тяхното жизнено пространство и евентуалните промени в него".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жечо Станков оглави листата на ГЕРБ-СДС за Бургас
Опасно време!
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).