Бургазлии събират подписи за скулптурата на Пазителя на Компаса! Кметът с условие: Да е на постамент

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
12:52 / 05.08.2016
11384
Инициативен комитет, сформиран от бургазлии, събира подписи за поставянето на бронзовата скулптура на Пазителя на Компаса в центъра на Бургас. Това съобщи ексклузивно за Burgas24.bg авторът на произведението Радостин Дамасков.

Както информирахме преди месеци, бургаският скулптор решил да увековечи мъркащия талисман и направил негов макет от гипс в реални размери. За да бъде завършена автентичната фигура и да бъде отлята от бронз обаче е необходима сумата от 2500 лева. Желанието на твореца е пластиката да бъде поставена в близост до Компаса, където допреди седмици се излежаваше пухкавият шишко.

Идеята става още по-ефектна сега - когато е ясно, че Снупи никога няма да се върне на Компаса. Така стотиците бургазлии и гости на града, за които котаракът бе любима атракция, отново ще имат с кого да се снимат.

"Това, което ме вдъхнови е неговото постоянство. Неговото присъствие допълва нулевия километър и го превръща в негов пазител. Това е един впечатляващ котарак с изключителна доброта, нетипична за котките. Позволява на хората да го милват и да се снимат с него. Освен това котката е символ на домашното огнище и никога не напуска дома си, така както този котарак не напуска компаса", обясни през март авторът на уникалната творба.

Кметът Димитър Николов обаче изразил притесненията си, че хората ще се спъват в него и поставил условие - да се направи постамент, върху който да се разположи мъркащият символ на града. Вчера двамата с Дамасков отново са обсъждали идеята. След като необходимите подписи бъдат събрани, те ще бъдат внесени в Общинския съвет, който ще разгледа и ще гласува идеята.

Какво се случва с Пазителя на Компаса - очаквайте в нашата Тема в развитие!

Виж коментарите (11)

Още по темата (8):
07.12.2017 Помните ли Пазителя на Компаса? Ето какво се случва с него днес
17.09.2016 Край на сагата! Пазителя на Компаса намери дом… в Германия
08.08.2016 Талисманът на Бургас – вижте пътя му от улична атракция до домашен
любимец
07.07.2016 Да намерим дом на Пазителя на Компаса!
15.06.2016 Пазителя на Компаса пипнал котешки СПИН
07.06.2016 Пазителя на Компаса слага край на скитническия живот
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).