Честита Баба Марта, бургазлии!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
08:15 / 01.03.2010
1956
С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с митичната Баба Марта, е закичването с мартеници.

Обичаят за вързване на мартенички произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Днес празникът е познат освен в България, и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се вързват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се вързват само на ръцете на децата. В България мартеници се вързват още на млади животни и дървета.

Разнообразието от мартенички е огромно. Според вкуса си всеки може да си купи украшението във форма на гривна, гердан, с любим герой, с надписи и мъниста... Не липсват, разбира се, и традиционните - изцяло в бяло и червено, направени от усукани вълнени конци. Да подариш мартеничка на близък човек с пожелание за здраве и късмет коства толкова малко, а струва толкова много! Честита Баба Марта, бургазлии!


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).