Добрата новина: Бургаският съд отказа да изпълни поръчката на Турция, нарушавала националния ни суверинитет

Автор: Стиляна Божидарова
Коментари (1)
15:53 / 09.11.2018
7738
Бургаският районен съд отказа да изпълни международната поръчка за разпит на българските граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, предава репортер на Burgas24.bg. Преди минути съдия Петя Георгиева съобщи добрата новина за българските герои. В мотивите си опитният магистрат изтъкна, че повторното им изслушване би накърнило суверенитета на България.

Припомняме, че образуваното наказателно производство спрямо българските граждани е по повод внесен обвинителен акт, с който са им повдигнати обвинения за "съучастие в престъплението причиняване смърт по небрежност"; "съучастие в престъплението леко нараняване" и "съучастие в престъплението увреждане на имущество" от НК на Република Турция.

Районен съд – Бургас не даде ход на делото и приложи резервата по чл. 2 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси, като отказа правна помощ на Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, с предмет вземане на защитни обяснения от българските Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов. Съдът прекрати съдебното производство.

Със Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси, Република България е направила резерва по чл. 2 от Конвенцията, като е заявила, че отказва правна помощ в случаите, когато спрямо същото лице, за същото престъпление има влязла в сила присъда, постановление или определение за прекратяване на делото, както и когато наказателната отговорност е погасена, поради изтичане на предвидената в закона давност.

Съдебният състав прие, че според разпоредба от цитираната Конвенция, ако замолената страна счете, че изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други интереси, правната помощ може да бъде отказана. Според Районен съд – Бургас, в случай на изпълнение на молбата за правна помощ на Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, би бил накърнен суверенитета на Република България. Освен това за престъпленията е изтекла абсолютната погасителна давност, изключваща наказателно преследване съгласно НК на Република България.

Наред с гореизложеното, съдът счете, че чрез изпълнението на молбата за правна помощ от Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, по отношение на Михаил Цонков би бил нарушен принципа "Non bis in idem" или правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление, уреден в чл. 50 от Хартата на основните права на ЕС. Това е така, тъй като има влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство от 2008 г., на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, по което Цонков е бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 123, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Въпреки това висящият процес в Турция е факт и там производство ще бъде проведено. Делото е настрочено за 12-ти март.

Вижте първите реакции на адвокат Росен Кожухаров и Михаил Цонков след решението на съдия Петя Георгиева!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (79):
18.01.2024 Издирва ли Интерпол четиримата български граничари?
27.04.2021 Бургаският съд отказа да предостави данни на турското правосъдие за четиримата български граничари
02.02.2021 Отложиха делото срещу четиримата български граничари
13.07.2020 Четиримата български граничари: Чувстваме се като затворници в собствената си държава
12.03.2019 Отложиха за септември делото срещу нашите граничари в Турция
12.03.2019 В Турция започва делото срещу четиримата български граничари
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).