Другата есен ще заработи модерният медицински център в "Меден рудник"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:33 / 20.10.2010
5494
През есента следващата година има възможност да заработи модерен медицински център и нова частна болница в най-големия комплекс на града "Меден рудник". Това каза заместник кметът на Община Бургас с ресор здравеопазване д-р Лорис Мануелян. Болницата с медицински център към нея се изгражда по публично - частно партньорство. Инвестицията на инвеститора е над 9 милиона лева като за оборудването вероятно ще бъдат необходими още 4-5 милиона лева.

"На община Бургас на практика това излиза безплатно. Ние влязохме в публично-частно партньорство, след решение на Общинския съвет, където преотстъпихме земя с право на строеж за болницата, а инвеститора изгради съвсем безплатно медицинския център. Мисля че, това е една от формите, които в бъдеще по време на финансови кризи могат да се използват, защото с ограничените бюджети на общините те едва ли ще имат възможност да правят сериозни инвестиции в здравеопазването", коментира заместник-кметът. Грубият строеж на медицинския строеж е вече завършен.

"Той ще бъде огромен център, над 3000 кв.метра площ с кабинети на всички видове специалисти, с много джипита, включително и стоматологична помощ и разбира се диагностична апаратура, която тази година трябва да заложим в бюджета на Бургас. Имам предвид апаратура, която ще ни даде възможност да слагаме адекватна бърза и точна диагноза и да внесем и закупим тези апарати, които поначало са дефицитни в Бургас. Това важи за рентгеновата апаратура т.е. скенери, ядреномагнитен резонанс и т.н. ангиограф, който е много необходим в наше време за диагностика и естествено всички видове лаборатории", посочи Мануелян.

"Мисля че, така както вървят строителните дейности може би догодина, началото на есента ще имаме възможност да се поздравим не само с новия медицински център, но и с новата частна болница, пак в "Меден рудник", с която ще бъдем партньори", допълни той. По думите на д-р Мануелян опасност от затваряне на здравни заведения на територията на община Бургас не съществува.

"В новата областна карта беше заложено преливането на Белодробната болница в МБАЛ-Бургас. Но на местно ниво областната комисия взе решение това да не се прави и предложихме стария вариант : Белодробната болница, заедно с диспансера да си съществуват, както е било до сега. Разбира се всичко е подплатено със съответните аргументи, че подобна реформа би влошила качеството на услугите в тази сфера, а не подобрило и се надявам новото ръководство на министерството да се вслуша в нашите съвети и въобще в съветите и мнението на експертите в Бургас", категоричен е заместник кметът. Д-р Мануелян посочи, че няма да бъдат разкривани нови специализирани медицински заведения в града.

"В това отношение по -вероятно е да работим в зона Минерални бани, където ще се разширят центровете за рехабилитация, нещо от което има нужда, не само бургазлията, а въобще България, а защо да не се развива подобен род туризъм. Природните дадености ни дават тази златна възможност и ако не се възползваме от нея, означава, че не ръководим като хората града", посочи той. Засега градът ни може да бъде ощетен от т.н. здравна карта само в едно отношение ако замразят броя на активните и интензивните легла. По последни изчисления те са под европейски минимум. Изчислява се в промили на брой население, допълни д-р Мануелян. "Последните разговори с Министерството ни успокоиха, че това няма да бъде допуснато. Действително надявам се в рамките на може би две-три години дейностите, закрити в МБАЛ-а и тези, които не са съществували, да получат шанс да се развият", обобщи той.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (31):
28.09.2010 Денонощен спешен център отвори врати в Меден рудник
28.09.2010 Кметът и зам. кмет откриват Център за спешна помощ в Меден рудник
26.05.2010 Недоволни от болницата в Меден рудник опитаха да спрат строежа
26.05.2010 От днес започна строителството на болницата в Меден рудник
26.05.2010 Започва строежът на болницата в Меден Рудник
21.04.2010 ГЕРБ: Доволни сме, че има шанс за болницата в Меден Рудник
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).