Ето как Бургас ще отбележи 143 годни от своето Освобождение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:38 / 04.02.2021
652
На 6 февруари Бургас ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско иго. Тържествата започват 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и Община Бургас. След края на церемонията ще бъде отслужен благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

След ритуала паметта на освободителите ще бъде почетена с поднасяне на цветя пред Паметника на руските освободители, Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. "Лермонтов“ №15 и при Паметника на руския лазарет в Морската градина.

По повод 6 февруари изложбата "Пътят към свободата“ в Регионалния исторически музей ще посреща посетители при свободен вход. Тя е посветена на 143 години от Освобождението на Бургас и региона от османско владичество и представя интересни моменти от този период.

Изготвянето на фотодокументалните табла е инициатива на бургаския музей. В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите събития, довели до 3 март 1878 г.

Под формата на своеобразен разказ музейната изложба дава представа за обстановката в Бургаския регион в навечерието на войната, революционните настроения тук и изявените личности, свързани с тях.

Отделено е подобаващо място на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище.

Изложбата "Пътят към свободата“ е подредена в Историческия музей на ул. "Лермонтов“ 31 и е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари.

Работното време на музея е от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Много дъжд до часове
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).