Galleria Burgas ще е първият еко-мол в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (14)
13:55 / 05.03.2012
9916
Galleria Burgas ще бъде "зелената перла" на морския град. Moлът се строи с авангардни технологии, които го превръщат в единствения засега екологичен търговско-развлекателен център в България. Проектиран е да бъде с озеленена пешеходно-паркова зона на покрива си, която да служи за отдих и почивка на многобройните посетители. Сградата, ще бъде част от цялостната вело-транспортна система на Бургас и така ще се впише в общата амбициозна визия за бъдещото развитие на града като един от най-зелените на континента.

Galleria Burgas стъпва на Черноморието с най-модерните тенденции за енергоефективна и устойчива архитектура и поставя нови стандарти в строителството. Молът е в процес на сертифициране по световно признатата американска система LEED, според стандартизацията Core и Shell (CS), степен ‘Gold'- златна.

LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) е универсална система за устойчивo строителство, разработенa преди 19 години в САЩ. В момента LEED е една от най-широко разпространените и признати независими сертификационни системи, с над 10 000 сертифицирани и повече от 32 000 регистрирани проекти в над 100 страни.

Предвидено е сградата и извършваните в нея дейности да бъдат минимално вредни за околната среда и чувствително по-здравословни за служители и клиенти. Високо ефективните технологии ще позволят на търговско-развлекателния център да използва по-малко електричество и вода. Благодарение на енергоефективната климатична инсталация ще се снижат значително вредните емисии, с което се гарантира комфорт и здравословна среда за посетители и персонал. С над 616 тона годишно ще бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид от целия комплекс. Изследванията сочат, че в подобни еко-сгради служителите са по-здрави, отколкото тези в обикновените. Това ще превърне новоизградения мол в лидер на зеленото строителство и първия шопинг център от ново поколение у нас.

Galleria Burgas е разположен върху застроена площ от 53 500 кв. м. и е изграден изцяло с екологични и природосъобразни строителни материали, предимно от региона. Боите, уплътнителите и лепилата в сградата са с ниско съдържание на летливи органични съединения (ЛОС). Това също ще намали замърсяването на въздуха, в полза здравето на персонала и посетителите.

Забележителен акцент на Galleria Burgas ще е "зеленият" покрив. Проектиран е като пешеходна площ, със зеленина и заведения на открито. Освен, че е изключително атрактивно, съоръжението силно повишава изолационните качества на сградата. Благодарение на комбинацията между перфектна изолация и високоефективни инфраструктурна, отоплителна и осветителна системи ще се постигне до 24% по-малка консумация на електроенергия, а топлинният товар ще се намали с до 50%. Отделни елементи на сградата ще се захранват със соларни електропанели.

Молът ще разполага с 1200 паркоместа, като има амбицията да насърчава и алтернативния транспорт. Предвидени са специални открити и закрити паркоместа за велосипеди, както и за превозни средства с ниски емисии и хибриди. Улеснява се и достъпът до обществения транспорт.

Тъй като за Galleria Burgas опазването на природата е кауза, той ще е първият и единствен засега в страната с Екологичен информационен център. Разположен близо до главния вход, центърът ще насочва вниманието на гражданите към глобалните екологични проблеми, ще ги информира за актуални "зелени" теми. Ще дава разяснения как е изграден Galleria Burgas и как се експлоатира, за да постигне отличителните качества на голям обществен обект с максимална енергийна ефективност, щадящ околната среда.

Комплексът ще отговори на очакванията и на най-взискателните клиенти със своите магазини и заведения на 3 нива, сред които ще бъдат представени международни модни гиганти и елитни марки от света на развлеченията. Cinema City ще е операторът на мултиплекс с 10 кино зали. Особен интерес се очаква към международния клуб за здравословен начин на живот Pure Fitness, който навлиза за пръв път в страната именно чрез Galleria. Богатият избор от шопинг и атракции ще накарат посетителите да се почустват наистина "в свои води".

Galleria Burgas ще разкрие всички свои възможности пред хилядите си бъдещи фенове на 15 май.


Виж коментарите (14)

Още по темата (6):
22.07.2011 Данъчни провериха и фотодокументираха строежа на МОЛ-а в Бургас
04.06.2010 Представиха мол "Галерия Бургас" на парти в Морската градина
02.06.2010 9 модерни киносалона откриват в новия мол Галерия
08.04.2010 Строежът на мол Galleria Burgas върви по план
05.04.2010 Строежът на мол Галерия Бургас продължава с пълна сила
02.01.2010 Инвеститорите на Мол Галерия: Ще променим облика на района
Още новини от Новини от Бургас:
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).