Йодът в бургаските аптеки се изчерпа, след масовата психоза за радиация в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
12:44 / 14.03.2011
6151
Йод и мазилото "Йодасепт" се изчерпани в бургаските аптеки. Паниката за евентуален облак от радиация над страната взе превес над разума и така само за ден количествата от медикамента бяха напълно изкупени. Според аптекарите друга причина за недостига и е и малките количества, в които се зарежда.

Стотици граждани са получили обаждане или съобщение за евентуален облак от радиация, който ще премине над града ни точно в 22 часа на 13 март. Подобни съвети на гражданите са давали лични лекари. Въпреки наличието на електронно информационни табла в Бургас, които отчитат радиационния гама фон и непрекъснато променящата се графика на електронната страница на Агенцията за ядрено регулиране, в която се дава информации, чрез непрекъснат мониторинг на гама-фона от 5 ведомства, ужасът от радиация заля града и хората започнаха самостоятелно да си провеждат йодна профилактика и дори да се разхождат с маски из града.

"Няма място за притеснение", заяви шефа на РИОКЗ - Бургас д-р Георги Паздеров, след заседание по повод опасенията на гражданите за носещ се към България облак с концентрация на радиоактивен йод. Според д-р Васил Милтядов от инспекцията в града се всява излишна паника, тъй като опасенията са напълно неоснователни. "Следим състоянието на въздуха на всеки два часа и до момента със сигурност можем да кажем, че радиационният гама фон е в границите на нормалното. Поддържаме и непрекъснат контакт с Националния център по радиобиология и радиационна защита. Ако имаше и най-малък риск министърът на Здравеопазването щеше да даде инструкции за йодна профилактика", разясни още д-р Милтядов. Той отбеляза, че подобни експериментални профилактики са особено опасни за организма и призова бургазлии да не си играят със здравето си, приемайки капки йод без нужда.

Източник: Дарик

Виж коментарите (6)

Още по темата (2):
15.03.2011 Магистър-фармацевт: Бургазлии да внимават с употребата на йод
14.03.2011 Няма завишение на радиационния фон в Бургас и областта, според специалисти
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Облачно време по морето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).