Избраха логото, което ще представи Бургас в битката за културна столица на Европа през 2019г.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (22)
13:05 / 18.01.2013
6446
Логото, което ще представи Бургас в битката за културна столица на Европа през 2019 г., е вече ясно. То представлява изписване на "Бургас" едновременно на български и английски, като буквите от името на града са визуализирани и декорирани по такъв начин, че да напомнят море и вълни. Резултатът е съвременен, нестандартен символ със своя силна идентичност и послание. Автор на логото е Георги Стоянов.

Неговото предложение беше избрано измежду 153 проекта, участвали в конкурса за лого на кандидатурата. Решението за избора на лого беше взето вчера при проведено заседание на комисия в състав: Светослав Николов - графичен дизайнер, Николай Дубаров - художник, Община Бургас, Любомир Коцев - дизайнер, художник, преподавател, Атанас Стоянов - художник, преподавател, Милен Филипов - PR специалист, преподавател в БСУ, Десислава Георгиева - журналист, председател на Дружество на журналистите - Бургас, Кристина Вълчева - експерт в Дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността", Община Бургас.

При обсъжданията бяха взети под внимание получени предварително оценки и коментари от: Красен Кръстев - доцент по графичен дизайн и типография в Американски университет в Дубай, дизайнер, бранд специалист, Иван Христов - дизайнер, бранд специалист, Димитър Петров -дизайнер, бранд специалист, Анастас Петков - дизайнер, Венелин Шурелов - художник, дизайнер, преподавател по дигитални изкуства в НХА, сценограф, Изабела Бузони - архитект, дизайнер, специалисти с сферата на културата от общините от Бургаски регион.

Аргументите на комисията за избора на логото-победител са следните: Оригиналност - не се откриват директни "заемки" от вече правени неща.

Интерпретация - буквите от името на града са находчиво интерпретирани.

Асоциативност - Визуализацията на буквите напомня море, вълни и птици, без директно да ги илюстрира. Това е един от малкото варианти, в които графичният символ не е представен буквално или прекалено абстрактно.

Универсалност - смесването на кирилица и латиница предполага успешното му разчитане на интернационално ниво.

Майсторство - задачата, която са си поставили дизайнерите в съчетаването на кирилица и латиница, е сложна, но те са се справили много добре.

Стил - изборът на два тона в синьо е минималистичен и стилен, избегнато е клишираното "кокетиране" с цвета.

Видимост - логото е плътно и компактно, това предполага доброто и ясно позициониране в различни мащаби и носители.

Конкурентност - сравнението с останалите кандидатури отличава това лого с качества, които комплексно отговарят на гореспоменатите критерии. Логото отразява младия дух, съвременността и иновативността като отличителни характеристики за Бургас; то демонстрира също стремежа на Бургас да се превърне в център на съвременния прочит на културата.

С награда на публиката ще бъде удостоен авторът на логото, заело първо място след онлайн гласуване, проведено през ноември миналата година. Той се казва Димитър Лазаров, а проектът му представлява карта на област Бургас и изписани в нея думи, характеризиращи културния живот на региона.

Поради съмнения на гражданите в истинността на вота, тогава конкурсът беше прекратен. По искане на голяма част от участниците в конкурса, беше взето решение крайният победител да бъде определен от експертно жури.

Виж коментарите (22)

Още по темата (80):
16.01.2014 Вижте какво не е достигнало на Бургас в борбата за Европейска културна
столица
13.12.2013 Бургас сезира ЕК, съмнява се в безпристрастността на журито в комисията за избор на културна столица
12.12.2013 Крах за Бургас! Отпаднахме от борбата за Европейска столица на културата
12.12.2013 Днес обявяват продължава ли Бургас в надпреварата за Европейска столица на културата
11.12.2013 Утре обявяват продължава ли Бургас в надпреварата за Европейска столица на културата
10.12.2013 Днес Бургас защитава своята кандидатура за Културна столица на Европа
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).