Избраха проектант на шумоизолиращата стена край Сарафово

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
15:08 / 28.07.2011
2219
В Община Бургас днес бяха отворени офертите за избор на фирма за проектиране на шумоизолираща стена край бургаския квартал Сарафово. Водещ е критерият изгодна цена. Най-ниската предложена оферта за изготвяне на проекта е 34 000 лв. на фирма "Перфект Строй Билдинг" ЕООД.
От 2008 г. досега на територията на община Бургас бяха проведени редица дневни и нощни замервания на шума от транспортния трафик, част от който е и самолетният. Почти всички данни сочат превишения на допустимите норми от 55 /дневна/ и 50 /нощна/ децибела, като най-силен се оказа шумът в кв. Сарафово.

Целта на проекта е да предложи подходящо решение за изграждане на шумозащитно съоръжение, което да противодейства на транспортния шум от излитащите и приземяващи се самолети и от автомобилния поток преминаващ по околовръстния път край кв. Сарафово /I-9 Бургас - Варна/.

На тази база и с цел ограничаване на шумовото замърсяване, Община Бургас първа в страната разработи Стратегическа карта на шума. Изграждането на шумоизолираща стена около летището е част от мерките, заложени в нея и ще реши окончателно най-наболелия проблем за жителите на Сарафово - шумът от самолетите и автомобилния трафик.

При проведените срещи между представители на местната, държавната власт и концесионера на Летище Бургас, кметът Димитър Николов представи многобройните жалби от шума на прелитащи самолети от жители и гости на кв. Сарафово и настоя за изграждане на специална шумоизолираща стена, която да намали значително шумовото замърсяване.
След окончателното му изготвяне и одобрение, проектът за строителство на шумозаглушителната преграда ще бъде предоставен на бургаския аеропорт за съвместно финансиране с Общината и Агенция "Пътна инфраструктура".

Предвижда се шумозаглушителната преграда да обхване територията по протежение на път I-9, включително и мостовото съоръжение, отстрани на пътя. Тя ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела от максимално възможните 15-18 децибела. Стената ще бъде съобразена със заобикалящата среда и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът на експлоатация на съоръжението трябва да бъде най-малко 30 години.

Проектантът следва да предложи минимум два варианта идейни предложения за изграждане на шумоизолиращата стена с икономическа обосновка за всеки. След избор на идейното решение и одобрение от ЕСУТ ще се изготви техническия проект, който трябва да бъде готов до 30 септември.

Виж коментарите (3)

Още по темата (3):
16.01.2015 Тази година стартира изграждането на шумоизолираща стена край летището
16.12.2013 В началото на 2014 г. откриват процедура по избор на изпълнител за шумоизолираща стена край "Сарафово"
29.07.2011 Проектът за шумоизолиращата стена край "Сарафово" готов до септември
Още новини от Новини от Бургас:
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас
Блъснаха човек на пешеходна пътека в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).