Казаха кога ще бъде готова новата библиотека в Бургас и защо фасадата няма нищо общо с картинките от проекта

Автор: Иван Сотиров
Коментари (3)
13:43 / 24.09.2020
11033
"Много се радвам, че спечелихме проекта за библиотеката. Всичко, което сме направили по проект -  си остава по проект. Заложихме на HPL плоскости с вид на бетон. Решихме да "постоплим" сградата, по съвет на деца, които първоначално помислиха, че ще строим болница. Всичко е изпълнено, няма промени. Аз съм архитект от Варна и нямам нищо общо с града. Тази сграда цял живот ще си бъде мое дете", каза арх. Делян Жечев, проектантът на сградата.

"Нямаше толкова светли HPL плоскости, както е по проект. Те изглеждат като видим бетон. Няма промяна по фасадата, въпреки че на визуализация изглежда по-светла. Заради технологията на изпълнение растерът на самите плочки не съвпада с фасадата. Правим сградата с по-добри плоскости. 20 години сградата ще изглежда, както е направена.  Колкото са по-големи - толкова по-сложно е изпълнението, а и е по-скъпо. Правим го за децата, за хората в Бургас.", допълни той.

В момента изпълняваме проекта, такъв, какъвто е по обществена поръчка. Различава се по цвят. Сградата ще е готова до края на октомври. След строителните работи предстои преместване на библиотеката в новата сграда, това каза зам.-кметът в Община Бургас инж. Чанка Коралска, предаде репортер на Burgas24.bg.

Арх. Делян Жечев уточни, че е преосмислено изграждането на амфитеатър, заради технически причини, свързани със сигурността на книгите, съхранявани в хранилищата на сутерена и заради близостта до жилищни сгради.

"Нашата мисия е да привлечем децата в библиотеката, затова за тях са предвидени много помещения и атракции. Тук под покрива на библиотека ще се могат да се гледат куклени представления, да се обучават децата чрез виртуалната реалност на ZSpace технологиите, или чрез интерактивната пясъчна кутия по география", обясни директорът на библиотеката Яна Кършийска.

Припомняме, че комплексът ще съдържа и Културно-образователен център за съвременно изкуство, който да се превърне в пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн, развитие на творчески индустрии. Ще бъде обособена зона за детско творчество и зона с ателиета и работилници за млади автори.

Друг основен мотив за реализацията на проект "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно - образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека" е липсата на голяма обществена сграда с достатъчно помещения за съхранение и използване на библиотечен фонд на Регионална Библиотека "П. К. Яворов", гр. Бургас.

Повече вижте в нашето видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (18):
09.12.2021 Този човек дойде в Бургас, остана очарован и откри причина да се върне
01.04.2021 Бургаската библиотека отвори врати! Призрачна сграда на Немската болница е модерен културен център
31.03.2021 Не е шега! Храмът на книгата очаква своите посетители от 1 април
09.02.2021 Важен въпрос: Защо в двора на новата библиотека на Бургас има подземен паркинг, а не амфитеатър
21.01.2021 Подреждането на новата библиотека напредва! Скоро ще посрещне своите
читатели!
05.01.2021 Подреждат книгите в новата библиотека на Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).