Кметът на Бургас: Имаме гаранция, че бургазлии няма да останат без питейна вода

Автор: Иван Сотиров
Коментари (6)
15:30 / 01.12.2020
5505
За миг не искам да бъда кметът на Бургас, през чийто мандат е имало безводие. Това каза Димитър Николов на извънредно заседание на местния парламент, свикано след като миналата седмица министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че Бургас го грози водна криза, предаде репортер на Burgas24.bg.

Кметът съобщи, че на проведеното днес съвещание в Областна управа, са дадени гаранции и уверение, че бургазлии няма да почувстват недостиг във водоподаването. Двата язовира  "Ахелой" и "Порой" ще бъдат предоставени за стопанисване и управление на областния  управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Той трябва да осигури възможност те да бъдат реконструирани и да се изградят довеждащи водопроводи и свързването им с язовир "Камчия". Тези водопроводи трябва да бъдат готови до 20 февруари, трябва и да се ремонтират кулите за водочерпане и да се извърши рехабилитация и доизграждане на язовирните стени. Друга мярка е редуциране на водоподаването от язовир "Камчия"  в посока Варна, за да се спести питейна вода, която ще бъде пренасочена за Бургаски регион. Кметът гарантира, че неговата администрация ще съдейства на ВиК и ресорните министерства.

Бургаският градоначалник увери, че още в началото на годината, когато са дадени първи индикации, че би имало риск за гарантиране на количествата от питейна вода за Бургас, е провел срещи и е изпратил писма до отговорните институции. Сред тях – областният управител, ръководството на ВиК Бургас и ресорните министерства. Всички са дали уверение, че се прави всичко необходимо и няма да бъде допуснат риск за осигуряването на питейна вода за Бургас. Въпреки всичко това кметът е назначил комисия, оглавена от зам.-кмета по строителство Чанка Коралска, в която са поканени специалисти, които да потърсят допълнително резервни източници на територията на Община Бургас - бивши неизползваеми сондажи, кладенци за питейна вода, сондажи за минерална. Дадена им е и задача да потърсят световен опит в обезсоляването на морска вода и използването й за питейни нужди.

"Искам да поставя въпрос към директора на ВиК-Бургас и в по-дългосрочен план, за да не бъде никога подлагано на риск Южното Черноморие и Бургас, дали можем да разчитаме и на другите язовири, които са в близката на Бургас територия - бъдещия яз. Младежко, съществуващите яз. Индже войвода и Ясна поляна, недоизградения яз. Раков дол за допълнителни количества на питейна вода", попита кметът Николов и призова ръководството на дружеството за по-ефективна комуникация с гражданите.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (32):
20.04.2021 5 язовира преливат, сред тях и "Камчия"
15.04.2021 Язовир "Камчия" прелива
04.04.2021 Язовир "Камчия" пълен над 98%!
01.02.2021 Ревизоро: Бургaс има достатъчно вода, няма опасност от криза
07.01.2021 Вълчо Чолаков за водната криза: ВиК- Бургас е на ход!
06.01.2021 Ревизоро говори за водната криза в Бургаско
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).