Мануелян: Начинът на управление на Бургас трябва да бъде модел на национално ниво

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:58 / 13.10.2014
1702
Кръгла маса на тема: "Социалната икономика и социалното предприемачество в България. Възможности за заетост и предизвикателствата пред младите хора" започна днес в Морското казино в Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

На събитието присъстваха: зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, областният управител на Бургас Павел Маринов, представители на социалното министерство, неправителствени организации, младежи. Форумът предстои да се проведе в два модула. Първият обхваща - развитието на социалната икономика, а на втория ще се дискутира проблемът с безработицата на младите хора в община Бургас, както и възможностите за тяхното ангажиране.

Кръглата маса откри проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет, след което присъстващите бяха приветствани от представителите на местната и държавна власт.

"Бургас е бил винаги отворен към проблемите на хората и особено към проблемите на младите. От момента на идентификацията на проблема до неговото разрешаване трябва да има обществен консенсус. За да има такъв, освен да се вслушваме в младите хора, в него трябва да участват и всички институции, които имат отношение към проблема - държавата, местните власти, неправителствените организации, бизнеса, хора, представители на академичността, каквито има и в Бургас, защото те са владетели на теоретичните знания, които трябва да се приложат на практика. В това отношение мога да се похваля, че Бургас е най-бързо развиващият се град. Начинът на управлението му би трябвало да бъде модел на национално ниво, защото ние работим много добре с държавните власти, независимо на коя политическа партия са представители. Затова има и добри резултати. Като най-бързо развиващ се град, Бургас предлага и много потенциални инвеститори, които имат уникални възможности и за комуникация, и за развитие на бизнеса в града", каза зам.-кметът Лорис Мануелян.

"Едни от най-основните предизвикателства за реализация на младежите на пазара на труда са свързани с неадекватната подготовка за прехода "образования - пазар на труда", липсата на традиции и култура за разкриване на работни места за младежи и за насърчаване на предприемачеството. До месец ще проведем изследване сред последните паралелки на всички средни, професионални учебни заведения в България, за да се види какъв е потенциалът на младите хора в последната година от завършването на средното образование. Ще видим дали и защо те напускат България. Ще изследваме причините за това. Темата ще бъде представена широко днес на всички заинтересовани страни, защото интервенция трябва да се прави, когато е моментът, а не когато децата вече заминат", каза професор Дулевски.

57 000 е броят на неработещите младежи в България. Общо броят на регистрираните безработни в страната е 340 000.
Броят на безработните от 15 до 24 г. възраст е 23, 3 %, което в сравнение с миналата година е с 5,4 % по-малко, сочи статистиката.

Тази година младежите са обект на специално внимание. 110 млн. са предвидените пари за България по линия на Европейската заетост. Общо ЕС е предвидил 6 милиарда за страни с над 25 % заетост при младите хора.

"Така, че пари има и ще бъде престъпление, ако те не се усвоят", каза още професор Дулевски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Представители на Бургас ще се включат в Годишната среща на фестив...
Млада поетеса от Бургас прослави България на световен конкурс
Рибар от "Ченгене Скеле" разказа за опасната риба групер в Черно ...
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).