Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Министърът на културата награди учениците от театралната паралелка на училище в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:34 / 24.03.2024Коментари (0)1419
Общо 61 момичета и момчета от театралните паралелки в пет училища по изкуствата към Министерство на културата: НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,"Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ "Христина Морфова" гр. Стара Загора, НУИ "Панайот Пипков“ – гр. Плевен и НУИ "Проф. Веселин Стоянов"- гр. Русе взеха участие в  10-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който приключи вчера в Пловдив.

Грамотите на победителите, които спечелиха общо 9 едногодишни стипендии, бяха обявени лично от министъра на културата Кръстю Кръстев.   

"За мен е удоволствие, че имам привилегията да се докосна до най-добрите млади таланти - участници в Десетия национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Скъпи деца, искрено ви завиждам, че от малки сте се докоснали до изкуството и давате воля на въображението си. Това е едно от най-смислените и най-хубавите занимания, което остава за цял живот. Моля ви…не спирайте да мечтаете и бъдете все така отворени към магията на изкуството! Радвам се, че днес ще връча наградите на новата вълна таланти в актьорското майсторство“, каза министър Кръстев, който направи емоционално обръщение към младежите в залата и техните преподаватели.

За първа година с Решение на Общински съвет, две едногодишни стипендии връчи и Община Пловдив. Победителите, избрани само сред ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, бяха обявени  от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който им връчи грамотите.

"Миналата година, когато за пореден път откривах конкурса обещах, че в община Пловдив ще потърсим начин да се включим с реална подкрепа. Щастлив съм днес, от името на кмета Костадин Димитров, да обявя имената на двамата победители, които получават едногодишни стипендии“, каза Пламен Панов.

Организатор и домакин на ежегодния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. В рамките на два дни, участниците представиха своите творчески постижения в три категории: Направление "Драматичен театър“, Направление “Куклен театър“ и Направление "Невербален театър“/“Пантомима“, като изпълниха монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. До конкурса се допускат само ученици от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса.  Те участват в надпревара за едногодишни стипендии, които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Авторитетното жури, което определи победителите , съответно 1-во, 2-ро и 3-то място в трите категории и определи носителите на 9-те стипендии бе в състав: председател - проф. Жени Пашова – една от най-популярните български куклени актриси, режисьор и професор в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ и членове:  доц. д-р Тодор Димитров-Мечкарски - преподавател по дисциплините "Сценична реч“, "Правоговор“, "Техника на говора“, "Художествено слово“, "Словесно действие в театралния спектакъл“, "Словесно действие в реализиран спектакъл“ и "Методика на обучението по театрално изкуство“ в катедра "Драматичен театър", факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ, доц. д-р Маргарита Божилова-Андонова – преподавател в катедра "Драматичен театър", факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ , доц. Снежина Петрова – актриса, преподавател, ръководител на департамент "Театър“ в НБУ.

Членовете на журито също споделиха своите отлични впечатления от представянето на младите актьори  и ги поздравиха сърдечно за добрата работа. Освен многото емоции, вълнение и многобройните снимки за спомен от 10-ия Национален конкурс, учениците от петте училища намериха много нови приятели и искрено се забавляваха.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: