Най-после! Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" възвърна автентичния си облик!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:10 / 18.09.2023
2547
Бургаската катедрала "Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си облик. Фасадата на храма е реставрирана и всички елементи по нея, които бяха увредени.

"Реставрационните дейности стартираха през 2020 година. Като сложност и технологично изпълнение те са единствените по рода си, изпълнявани досега в България. Орнаментиката на фасадната пластика на храма е най-богатата и най-разнообразната в нашата страна. Зеленият андезит, който е използван, позволява моделиране и в съчетание с уменията на италианските майстори каменари - проектантите арх. Тоскани, инж. Станишев и строителите, е създаден един архитектурен шедьовър.

За съжаление по времето на строежа не са предполагали, че камъкът, с който са работили, е много неустойчив на атмосферните влияния и ерозира първо в дълбочина и много по-лесно от другите материали. На повърхността изглежда здрав, но от вътре е разслоен и разяден.

Възстановителните дейности се превърнаха от строителна в художествена реставрация. Работи се камък по камък, елемент по елемент, като се запазват всички оригинални площи и части, които са в сравнително добро състояние.

От всички елементи, капители, конзоли, ключови камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други бяха на място ретуширани до първоначалната им форма и обем, за да може да се свали точен отпечатък. След това се прави калъп за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш, изработка на силиконов калъп за тиражирано отливане на елементите“, написа в социалните мрежи кметът на Бургас Димитър Николов.

Свалени са от фасадата 57 отпечатъка, изработени са 58 калъпа, отлети и монтирани са на фасадата над 1200 елемента.

Моделирането при подготвителните дейности и на място на фасадите се извърши с труда и ръководството на висококвалифицирани реставратори, скулптори и художници от Бургас. Към екипа се присъединяваха и възпитаници на Художествената академия в София и нейния филиал и в Бургас.

Виж коментарите (0)

Още по темата (41):
02.12.2016 Вижте храм "Св. св. Кирил и Методий" дни преди да отвори врати
16.11.2016 Молитви и ремонти в храм "Св. св. Кирил и Методий", докато се върне неговия блясък
22.07.2016 Подземният паркинг на пл. "Св. св. Кирил и Методий" отвори "по терлици"
21.07.2016 Дават още 310 000 лв. за ремонта на храм "Св. св. Кирил и Методий"
15.07.2016 До празника на Бургас храм "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде готов
17.05.2016 Отсякоха дървета заради укрепването на храм "Св. св. Кирил и Методий"
Още новини от Новини от Бургас:
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).