Нови авторски скулптури обогатяват градския интериор в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
13:35 / 29.07.2014
2338
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Св.Кирил и Методий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Каменна котва на Щастието" на Добрин Вътев, "Шепотът на морето" на Огнян Петков и "Симфония от дълбините" на Атанас Стоянов са трите интересни нови скулптури от камък, които скоро ще намерят своето място в градския интериор на Бургас и ще привличат вниманието на жители и гости с екстравагантния си дизайн.

Произведенията са обединени от темата за морето, но всяко от тях има своя история. Върху каменната котва на щастието ще бъде гравиран символът на слънцето, който носи послание за вечността на духа. Тук ще бъдат инструктирани името на града - Бургас, и годината - 2014-та.

"Шепотът на морето" свързва две раковини, като заради спираловидната форма се получава универсална матрица, символ на вечността. Римляните са вярвали, че който се докосне до раковина ще има просперитет, дълъг живот и щастие.

"Симфония от дълбините" изобразява древния музикален инструмент лира. Смята се, че звуците, които отекват от струните на инструмента, са сакрални и магични, могат да докоснат най-съкровените кътчета на човешката душа, затова и морските сирени са използвали лирата, когато са искали да запленят своя любим.

Произведенията са изработени в рамките на проект "Бургаска среща в камък" за период от 15 дни, в сътрудничество с ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Учениците не само са наблюдавали цялостния процес на изработването, но и са участвали в него, което е и основната цел на проекта - изкуството да търси свои последователи.

Проектът е финансиран от Община Бургас по Правилник за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти.

Официалното откриване на експозицията ще се проведе утре /30 юли/ от 19.00 часа в двора на Графична база "Тодор Атанасов" в Приморски парк.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Бургас:
Има ли спад на коклюша в Бургаско?
Малката Нати има нужда от нашата помощ, за да живее
Зелен уикенд в Бургас: Очакват ни карнавал, велопоход и познавате...
Изгледайте това видео и се замислете как ще паркирате следващия п...
Бургазлия пробва да счупи рекорд! Хванаха го да шофира с 4,25 про...
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).