Обемът на "Камчия" е намалял с 80%! Започва подготовка по прикачване на "Порой" и "Ахелой"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:14 / 10.12.2020
3173
В Бургаско се подготвят за прикачването на язовирите "Порой" и "Ахелой" към язовир "Камчия" Това засега е вариантът да бъде преодоляна заплахата от водна криза в морския град.

В момента обемът на "Камчия" е намалял с 80% и има около 20% вода, която може да бъде използвана за питейните нужди на черноморския град и другите селища в областта. Затова се търси алтернатива с водоизточниците като язовирите "Порой" и "Ахелой".

Както Burgas24.bg съобщи вчера Министерски съвет прехвърли двата язовира на областния управител на Бургас. "Следва двата язовира чрез общо събрание на асоциацията на ВиК дружествата в областта да бъдат предадени за експлоатация на ВиК дружеството (в Бургас). В момента има сесии на съответните общински съвети, на които ще бъде взето решения за упълномощаване на кметовете. Аз очаквам да бъда упълномощен от министъра на околната среда и горите и регионалното министерство, така че следващата седмица да проведем общо събрание, на което ще вземем решение язовирите да бъдат предоставени на ВиК дружеството. Ще вземем решения за подписване на анекс с ВиК дружеството", съобщи пред bTV областният управител на Бургас Вълчо Чолаков По неговите думи процедурите са били задвижени много преди  скандала, предизвикан с изказването на екоминистъра Емил Димитров в парламента.

Шефът на ВиК дружеството Ганчо Тенев заяви, че не могат да бъдат изпълнени всички дейности по изграждането на деривацията между "Порой" и "Ахелой" към язовир "Камчия", но може да се реализира  голямата част. Трябва да се изградят общо 10 километра водопровод и три помпени станции, но първата задача с която ще се заеме ВиК дружеството е укрепването на стените на двата язовира, за да няма голяма загуба на вода.

Средствата за изграждането на язовирите - 60 милиона лева, са осигурени, а областният управител на Бургас не очаква да има спънки по процедурите за реализацията на проекта.

Следващата седмица ще бъде обсъдено обявяване на частично бедствено положение в общините Поморие и Ахелой, за да може да се реализира бързо проектът, съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.


Виж коментарите (3)

Още по темата (32):
20.04.2021 5 язовира преливат, сред тях и "Камчия"
15.04.2021 Язовир "Камчия" прелива
04.04.2021 Язовир "Камчия" пълен над 98%!
01.02.2021 Ревизоро: Бургaс има достатъчно вода, няма опасност от криза
07.01.2021 Вълчо Чолаков за водната криза: ВиК- Бургас е на ход!
06.01.2021 Ревизоро говори за водната криза в Бургаско
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).