Обновената жп гара в Бургас стана "Сграда на годината"! Гарата е конструктивно усилена

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:31 / 02.02.2017
13284
Един от символите на Бургас - железопътната гара, грабна приза "Сграда на годината за 2016" в категория "Градски проекти с принос към развитието на градската среда и транспортна инфраструктура".

Жп гара Бургас е една от трите гари, които се ремонтират със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013. Инженеринговият проект е спечелен през 2013 г. и стартирал средата на 2014 г. Проектът е завършен в месец април 2016 г.

Сградата е построена през 1929 година и бе възстановена в истинския й блясък от консорциум "ДЗЗД Железопътна инфраструктура". Инвеститор на проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", проект мениджмънт - инж. Николай Николов, конструктор - инж. Тодор Иванов Атанасов и проектант - арх. Ирена Христова-Дончева. Основното предизвикателство на такова проектиране е да бъде последван оригиналният замисъл и в същото време да бъде отразена промяната на начина на живот и на бита в обществото, която предполага промяна на функционалната същност на сградата.

Проектът е завършен качествено и в срок. В хода на ремонта гарата е конструктивно усилена, съгласно новите еврокодове, които са за такъв вид строителство. Реставрирани са мазилковата и каменна декорация, дъбовите обшивки в интериора, медната обшивка на куполите, подмяна е цялата дограмата.

Реконструкцията включва и изграждане на охладителни и отоплителни инсталации, както и корекция на вътрешното пространство. Осигурена е възможност за откриване на търговски обекти.

"За нас е чест и голяма гордост че спечелихме тази награда. Освен че е съхранен обликът и духа на сградата, тя вече е и в пъти по-удобна и комфортна за пътуващите. С ремонта е изцяло осигурена и изискващата се инфраструктура за хора в неравностойно положение - има асансьори, тоалетни за инвалиди. В гаровия комплекс е направена и специална стая за майки с деца. Цялата сграда е отоплена. Перонните покрития са изцяло реновирани, настилките на самите перони също са подновени.
Водопроводната, канализационната и електрическата мрежа на гаровия комплекс са сменени. Разрешен е и най-големият проблем на гарата - течовете, като тотално са подменени покривните пространства с нови медни ламарини", заяви инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ.

Архитектурното бижу на Бургас се превърна в нов градски център заедно с автогара "Юг" и любимо място за бургазлии и гости на града.


Виж коментарите (1)

Още по темата (18):
29.01.2016 Бойко Борисов идва на оглед на ремонтираната жп гара в Бургас
15.10.2015 Ремонтът на жп гарата готов на 60%, пробват да завършат обекта
предсрочно
13.10.2015 Усилена работа кипи в района на жп гарата
16.04.2015 Констатираха сериозни закъснения по ремонта на бургаската жп гара
13.03.2015 Амбиции: Съчетават откриването на новата автогара и модернизираната жп
гара
11.03.2015 Започна ремонтът на жп гарата, до декември вече ще е с нов облик
Още новини от Новини от Бургас:
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).